Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Tienduizenden Irakezen eisen verkiezingen

15 jan 04

Tienduizenden Irakezen demonstreren donderdag in de zuidelijke stad Basra voor verkiezingen zoals geëist door de belangrijkste religieuze leider van de sjiitische gemeenschap, grootayatollah Ali al-Sistani uit Najaf. De protestmars verloopt vreedzaam.

De geestelijke verwerpt het Amerikaanse plan om leden van een tijdelijk Nationaal Assemblee te laten aanwijzen door regionale notabelen in plaats van verkiezingen. De assemblee kiest een overgangsregering waaraan de Amerikanen de soevereiniteit overdragen.

De demonstratie in het voornamelijk door sjiiete bewoonde Basra is het laatste bewijs dat veel van hen de oproep van Al-Sistani voor een stembusgang steunen. Volgens de VS zijn verkiezingen in Irak op dit moment nog niet mogelijk omdat de tijd ontbreekt en het niet veilig genoeg is.

Amerikaanse functionarissen en de meeste leden van de door de VS aangewezen Iraakse regeringsraad menen dat niet voor het eind van 2005 verkiezingen mogelijk zijn. Zij proberen de grootayattolah over te halen zijn standpunt te herzien of aan te passen.

De Amerikaanse regering probeert het proces van aanwijzen van gedelegeerden voor de tijdelijke nationale Assemblee transparanter te maken, meldde The New York Times. De Amerikanen willen meer Irakezen en ook de VN betrekken bij het proces om de afgevaardigden te kiezen.

De demonstratie in Basra verloopt rustig. Alleen werd in een straat nabij de grote moskee van Basra waar de menigte bijeenkomt, een bom gevonden. Britse militairen sloten het gebied af om de bom later door middel van een gecontroleerde explosie te vernietigen.

Bij een aanslag met een autobom op een politiebureau in Baquba kwamen woensdag nog twee Irakezen om het leven. Een dertigtal mensen raakte gewond. In Tikrit werden drie buitenlanders die werkten voor een Amerikaans aannemersbedrijf, doodgeschoten door Iraakse schutters. Beide steden liggen in de soennitische driehoek in Centraal-Irak waar het verzet tegen de Amerikanen het hevigst is. In deze regio arresteerden Amerikaanse militairen begin deze week een van de meest gezochte medewerkers van het voormalige regime van Saddam Hoessein.

De nummer 54 op de Amerikaanse lijst van 55 meeste gezochte personen, Khamis Sarhan al-Mohammed, werd opgepakt na "agressieve operaties", zo meldde brigade-generaal Mark Kimmit. Al-Mohammed was voorheen de leider van de Baath-partij in het ouvernement
Karabala.

Volgens Kimmitt was al-Mohammed betrokken bij veel aanslagen tegen Irakezen en coalitietroepen. Dertien personen van de lijst zijn nu nog op vrije voeten. Onder hen is de tweede man van het verdreven Iraakse regime, ex-vice-president Izzat Ibrahim al-Duri. Vier neven van hem werden woensdag opgepakt.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief