Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Groepje leerlingen betuigt steun aan verdachte

15 jan 04

Ongeveer dertig jongeren betuigden donderdag steunaan Murat D., die ervan wordt verdacht dat hij dinsdag op het Terra College in Den Haag leraar en adjunct-directeur Hans van Wieren heeft neergeschoten. Van Wieren overleed die avond.

De leerlingen riepen leuzen als "we love you Murat'' en "wij willen Murat''. Ze zijn boos dat de scholier slecht wordt afgeschilderd. Volgens hen heeft Van Wieren de schietpartij zelf uitgelokt. Elke pauze zou hij de jongen aanspreken. "Iedereen heeft een grens'', zei een van de steunbetuigers.

Een van de 'demonstranten', de 16-jarige Erkan zei dat hij naast zijn vriend stond tijdens de schietpartij. "Murat had een pistool. Ik kon hem niet tegenhouden, want dan zou ik zelf ook een kogel door mijn hoofd hebben gekregen.''

Directeur G. van Miltenburg kwam even naar buiten om met de leerlingen te praten. Hij wilde daarmee voorkomen dat er een relligere sfeer zou ontstaan. Hij zei dat hij de leerlingen niet kon verbieden te praten, maar vroeg ze wel enige terughoudendheid in acht te nemen.

De politie stuurde de groep al vrij snel weg. Dit in opdracht van loco-burgemeester L. Engering, omdat ze het niet "wenselijk'' vond dat dat plaatshad voor de school waar het drama gebeurde.

Leden, trainers en het bestuur van voetbalclub FC Kranenburg in Den Haag kunnen niet geloven dat Murat iemand kon neerschieten. De jongen komt er als spits uit in het jeugdselectie-elftal B1. Ze hebben hem niet kunnen betrappen op agressief gedrag en hij is op het veld nooit berispt om een grove overtreding. De club heeft de trainingen van jeugdteams voorlopig afgelast.

De vriendinnen Hatice (15), Hafize (17) en Cagla (14), die donderdagmorgen toch naar de voor onderwijs gesloten school waren gegaan, kenden Murat goed. "Ik ken hem al zeven jaar. Het was een goede jongen die goede cijfers haalde op school. Hij ging alleen met de verkeerde vrienden om. Meestal was het een heel rustige jongen, maar soms was hij wel agressief'', aldus Hafize. Ze weten niet waarom Murat de docent neerschoot. Wel vermoeden ze dat hij stoned was.

Dick Koopman, docent Turks en kenner van de Turkse cultuur, van de Universiteit Leiden geeft als mogelijke verklaring dat de jongen waarschijnlijk teleurgesteld was in de vaderfiguur die hij in Van Wieren zag. Murat komt uit een Turks milieu dat traditioneel gewend is binnen groepen zelf zaken op te lossen, waarbij geweld niet wordt geschuwd.

"De kinderen hebben pakweg van hun zevende tot hun tiende veel vrijheid. Maar daarna moeten ze een keurig mannetje worden. Om dat te bereiken is het gebruik van geweld binnen de groep niet uitgesloten'', aldus Koopman. Als de 17-jarige Murat in zo'n omgeving groot is geworden, is zijn gedrag wellicht verklaarbaar. Maar in zijn geval speelde er meer, zei hij.

Volgens de Leidse docent zit Murat's vader in de gevangenis en had hij problemen met zijn moeder. Vandaar dat hij onder toezicht stond van een voogd. In conrector Van Wieren zag de Hagenees een alternatief vaderfiguur. Die schond echter zijn vertrouwen op het moment dat langdurige schorsing dreigde. "Als in de Turkse groepen het vertrouwen wordt geschonden, dan heeft dat consequenties. Murat voelde zich waarschijnlijk verraden en binnen het denkpatroon van de groep is dat onacceptabel.''

Donderdagmiddag kwamen enkele tientallen ouders van leerlingen en andere betrokken op de school bijeen. Volgens moeder P. Jongejan van een 15-jarige leerlinge waren sommigen boos. "De directeur was emotioneel.'' Jongejan praat veel over de gebeurtenis met haar dochter. "We proberen elkaar te steunen.''

Vrijdag houdt het Terra College een besloten herdenkingsbijeenkomst. Landelijk houden scholen een minuut stilte. Ook hangen scholen in Den Haag en omgeving de vlag halfstok.

Hans van Wieren wordt maandag gecremeerd in Rijswijk. De uitvaart in crematorium Eikelenburg krijgt een open karakter, iedereen die wil, mag hem de laatste eer bewijzen. In de aula is plaats voor 350 mensen. Een dag later houdt het Haagse onderwijs een herdenkingsbijeenkomst in de Statenhal van het Nederlands Congres Centrum in Den Haag. De bijeenkomst is in eerste instantie bedoeld voor leraren, leerlingen en medewerkers van scholen in de Haagse regio.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief