Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Minder geld naar het moederland

15 jan 04

80 Procent Turken in Nederland in financiële problemen

Turken in Nederland hebben grote moeite om rond te komen. Zo'n 80 procent komt iedere maand 300 euro tekort. Dat blijkt uit een nog te verschijnen onderzoek van het NIBUD. Volgens Forum komen de financiële problemen bij met name de Turken door de grootte van de gezinnen en de grote sociale controle. "Mensen weten over en weer wat er bij hun in huis staat en in welke auto ze rijden. Dan hou je rekening met wat een ander vindt. Dat brengt een spiraal teweeg waardoor je steeds meer aan consumptiegoederen gaat uitgeven", aldus Forum directeur S. Harchaoui in NOVA.

Daarnaast blijkt dat nog maar 30 procent van de allochtonen geld naar het moederland stuurt. Volgens het NIBUD is het een aflopende zaak. Van de jongeren stuurt nog maar 10 procent geld naar de familie in het land van herkomst. Bovendien gaat het om steeds lagere bedragen.

In tegenstelling tot veel Nederlanders verzekeren allochtonen zich veel minder vaak dan Nederlanders. Zo blijkt uit het onderzoek van het NIBUD dat Turken en Marokkanen nauwelijks arbeidsongeschiktheid- of pensioenverzekeringen afsluiten. "Vaak weten ze niet dat ze dat moeten regelen", zegt Harchaoui van Forum. "Daarnaast spelen ook religieuze opvattingen een rol, 'als m'n tijd gekomen is, dan is m'n tijd gekomen', denken ze".

Ook 65 procent van de Marokkanen zegt te weinig geld maandelijks binnen te krijgen om rond te kunnen komen. Maar bij deze groep is het tekort veel kleiner, zo'n 40 tot 50 euro.

Volgens Forum schuilen er gevaren in het geldgebrek van allochtonen. "Als er geen geld is, wordt het vooral voor jongeren moeilijk om actief te participeren in onze samenleving", aldus Harchaoui.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief