Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Aanslag op hoofdkwartier VS in Irak: 25 doden

18 jan 04

Bij een zware bomaanslag op het Amerikaanse hoofdkwartier in Bagdad zijn vanochtend 23 Irakezen en twee Amerikanen omgekomen. Onder de ongeveer 60 gewonden zijn zes Amerikanen.

Een auto ontplofte bij de toegangspoort van het complex, dat vroeger een paleis was van president Saddam Hoessein. Bij de poort stonden veel Irakezen. Een deel van hen werkt voor de Amerikanen en hun coalitie, anderen kwamen solliciteren. De twee omgekomen Amerikanen zouden zakenlieden zijn geweest. Twee van de zes gewonde Amerikanen zijn militairen.

Ooggetuigen zeggen dat het om een zelfmoordaanslag ging. Amerikaanse soldaten zouden hebben geschoten nadat de bom was ontploft, maar het was niet duidelijk waar ze op vuurden. De dader kon vermoedelijk makkelijker in de buurt komen van de gebouwen van het Amerikaanse bestuur dankzij de mist die over Bagdad hing.

De ontploffing had een grote kracht. Ruiten sneuvelden in de wijde omtrek van de plaats van de explosie, een plein bij 'de Poort der Assasijnen'. Dit ligt aan de rand van de zwaar bewaakte 'groene zone' van vooral Amerikaanse bestuurscentra op de westelijke oever van de rivier de Tigris.

(Bron: nosnieuws.nl)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief