Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Tweede Kamer vindt onderzoek integratie 'te slap'

19 jan 04

CDA, VVD, LPF en in iets mindere mate de PvdA zijn zwaar teleurgesteld in het onderzoek van de commissie-Blok. De partijen waarderen de historische schets van het integratiebeleid, maar laten geen spaan heel van de conclusies en aanbevelingen, die zijn 'te slap'.

VVD-Kamerlid Hirsi Ali, partijgenoot van commissie-voorzitter Blok, vindt dat de commissie de plank misslaat met de hoofdconclusie dat de integratie geheel of gedeeltelijk is geslaagd. D66 noemt, samen met GroenLinks, de aanbevelingen te voorzichtig. De partij ziet graag dat artikel 23 van de Grondwet (vrijheid van onderwijs) wordt gemoderniseerd.

CDA-fractievoorzitter Verhagen is daar pertinent tegen. Wel vindt ook hij de conclusies en aanbevelingen van de commissie te algemeen. Hij vindt het "jammer en teleurstellend" dat de commissie niet concludeert dat het integratiebeleid heeft gefaald, terwijl die conclusie volgens hem gerechtvaardigd zou zijn. LPF-Kamerlid Nawijn is van mening dat de commissie "essentiële vragen niet heeft gesteld", hij noemt de conclusies vooral "politiek correct".

PvdA'er Dijsselbloem zegt dat de conclusies en aanbevelingen "aanscherping verdienen". Sociaal-culturele thema's komen tot zijn spijt helemaal niet aan bod. SP-leider Marijnissen gaat niet in op de kwaliteit van het onderzoek. Hij ziet er de bevestiging in dat de overheid snel met streng integratiebeleid moet komen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief