Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Rob Oudkerk stapt op als wethouder

20 jan 04

De in opspraak geraakte Amsterdamse wethouder Rob Oudkerk is opgestapt. Een geëmotioneerde Oudkerk maakte zijn aftreden vannacht zelf bekend in de hal van het Amsterdamse stadhuis. De wethouder van Sociale Zaken en Onderwijs kwam met de mededeling nadat de raadsfractie na lang beraad het vertrouwen in hem had opgezegd.

Onduidelijk is wie Oudkerk gaat opvolgen. Hij wilde daar zelf niet op ingaan. Oudkerk wilde verder weinig kwijt tijdens zijn verklaring. "Ik vind het niet leuk. Ik ga nu naar huis, een Campari met ijs drinken. Dat mag nog wel in Nederland." Na de verklaring van Oudkerk zei de Amsterdamse PvdA-fractieleider Halbertsma dat de positie van Oudkerk onhoudbaar was geworden. Hij zei te hopen dat Oudkerk zich kan rehabiliteren en de kans krijgt "om onjuiste verhalen en vage rapporten recht te zetten".

In een reactie heeft PvdA-leider Wouter Bos gezegd dat dit "uiteindelijk het beste is voor Oudkerk zelf, de PvdA en de stad Amsterdam". Volgens Bos werd het onhoudbaar voor Oudkerk om "nog met gezag te functioneren en te praten over normen en waarden." Bos zei het ermee eens te zijn dat ook politici recht hebben op een privé-leven. "Maar als je vindt dat iets privé is, moet je er ook je mond over houden.

Met het vertrek van de wethouder komt een eind aan de tien dagen durende affaire rondom de persoon Oudkerk. Hij kwam in opspraak nadat Parool-columniste Van Royen had geschreven dat het voormalige PvdA-Kamerlid aan haar had bekend dat hij regelmatig prostituees bezoekt en de prostitutiesite Hookers.nl bekijkt. Dat laatste deed hij op de computer van de gemeente. Van Royen schreef in Het Parool verder dat Oudkerk haar na afloop van het Nationale Dictee eind vorig jaar ook had verteld dat hij cocaïne gebruikt tijdens nieuwjaarsfeestjes. Later ontkende Oudkerk tegenover burgemeester Cohen dat hij cocaïne heeft gebruikt.

PvdA-voorzitter Koole heeft het besluit van Oudkerk om te vertrekken "moedig en verstandig" genoemd. Hij is er kennelijk zelf achter gekomen dat dat zowel voor hem als voor de partij beter is, aldus Koole. Zelf had Koole Oudkerk zondag nog geadviseerd om aan te blijven. De partijvoorzitter meent dat de affaire de PvdA en het bestuur in de hoofdstad veel schade heeft berokkend. Hij hoopt dat door het "wijze besluit" van Oudkerk de hele zaak is afgedaan. "Oudkerk zal daarnaast zelf de schade in zijn gezin moeten beperken."

De Amsterdamse VVD-fractieleider Van der Burg, coalitiepartner van de sociaal-democraten, is niet verbaasd over het besluit: "Het is natuurlijk uitermate droevig voor Oudkerk dat het zo is gegaan, maar voor de stad is het goed dat er nu weer rust komt". Fractieleider Van Poelgeest van GroenLinks, de grootste oppositiepartij, noemt Oudkerks besluit "verstandig".

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief