Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

John Kerry wint voorverkiezing in Iowa

20 jan 04

John Kerry heeft in Iowa de eerste voorverkiezing voor de Democratische kandidatuur voor het presidentschap gewonnen. De senator uit Massachusetts kreeg 38 procent van de Democraten in de landbouwstaat in het Midden-Westen achter zich.

Met de goede uitslag maakt Kerry een opmerkelijke come back. Eind vorig jaar bevond zijn campagne zich nog op een dood spoor. Daarom verving hij een deel van zijn campagnestaf. Daarnaast kreeg hij de hulp van Edward Kennedy, invloedrijk senator en broer van de legendarische president John F. Kennedy.

Op de tweede plaats eindigde senator John Edwards uit South Carolina. Hij kreeg 32 procent van de stemmen, een verrassend goede uitslag. Tot enkele weken geleden leek Edwards geen schijn van kans te maken. De gedoodverfde favoriet Howard Dean moest met 18 procent genoegen nemen met een derde plaats. De voormalige gouverneur van Vermont was sinds de tweede helft van vorig jaar de absolute koploper. Maar hij kon zijn voorsprong in de aanloop naar de voorverkiezing in Iowa niet vasthouden.

Dean heeft Kerry met zijn overwinning gefeliciteerd. Toch is hij ervan overtuigd dat hij het uiteindelijk in november tegen president Bush zal opnemen. De Democraten nomineren hun kandidaat in juli tijdens de nationale conventie in Boston, in Kerry's thuisstaat. Die moet het in november opnemen tegen president Bush.

Als vierde in Iowa eindigde veteraan Dick Gephardt met 11 procent. De voormalige meerderheidsleider van het Huis van Afgevaardigden werd geacht in Iowa te kunnen winnen, mede omdat hij afkomstig is uit de buurstaat Missouri. Hij won al eens in 1988. Inmiddels heeft hij de handdoek in de ring gegooid.

De voorverkiezingen in Iowa spelen sinds 1972 een belangrijke rol in het nominatieproces van beide grote partijen in de VS. Wie in de landbouwstaat goed voor de dag komt, maakt een goede kans het ver te schoppen in de lange race naar de nominatie. In 1976 haalde de onbekende pindaboer, absolute buitenstaander en 'provinciaal' uit Georgia, Jimmy Carter, een opvallend goede score in Iowa. Uiteindelijk werd hij president.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief