Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Bush start campagne met 'troonrede'

21 jan 04

Met de State of the Union, de jaarlijkse 'troonrede' van de president voor het Amerikaanse Congres, is George W. Bush aan de campagne begonnen voor zijn herverkiezing. Hoewel de president in de rede geacht wordt het Congres bij te praten over de stand van zaken in de natie, behandelde hij vooral thema's waarmee hij in november weer de harten van de Amerikaanse kiezers hoopt te veroveren.

In een positieve rede, daags na de start de democratische nominatierace in Iowa, zei Bush dat de Amerikaanse economie sterk is. Hij wees erop dat de groei in het laatste kwartaal van vorig jaar het grootst is geweest in twintig jaar. Om de economie verder aan te zwengelen moeten zijn, deels tijdelijke, belastingverlagingen wel permanent gemaakt worden, aldus de president.

Om de 2,3 miljoen werklozen weer aan een baan te krijgen vroeg Bush het Congres een programma goed te keuren voor omscholing. Bush riep het Congres verder op om onnodige federale uitgaven te schrappen. Daardoor kan het begrotingstekort, dat nu vijfhonderd miljard dollar bedraagt, in vijf jaar met de helft omlaag worden gebracht, zo betoogde de president.

In zijn rede, die 54 minuten duurde, verdedigde de president verder opnieuw de aanval op Irak. Om de veiligheid van Amerikaanse burgers te garanderen, hoeft de VS nooit toestemming te vragen om een oorlog te beginnen, zo zei hij onder luid applaus. Hij dankte de landen die troepen hebben gestuurd naar Irak. Daarbij noemde hij ook Nederland.

Als Washington niet had ingegrepen, zo betoogde de president, dan zou Saddam Hoessein nu nog bezig geweest zijn met de ontwikkeling van massavernietigingswapens die de Verenigde Staten zouden kunnen bedreigen. "De wereld zonder Saddam Hoessein is een betere en veiliger plek." Met die opmerking leek de president direct te reageren op de democratische presidentskandidaat Howard Dean, die fel campagne voert met anti-oorlogsretoriek. Dean werd maandagnacht overigens slechts derde bij de eerste democratische voorverkiezing in Iowa.

Verder noemde Bush zijn doctrine van preventieve aanval een succes. Door landen te dreigen met een aanval geven zij uiteindelijk hun massavernietigingswapens op. Daarbij noemde hij Libië als voorbeeld. Dat land kondigde onlangs aan dat het zijn verboden wapens zal ontmantelen. Bush riep Noord-Korea op hetzelfde te doen.

Bush ging ook in op één van de gevoeligste thema's van het komende verkiezingsjaar: het homohuwelijk. Hij herhaalde zijn standpunt dat hij het huwelijk beschouwt als een exclusief verbond tussen man en vrouw. Daarmee reageerde Bush op een rechterlijke uitspraak in de staat Massachusetts die het homohuwelijk in principe mogelijk maakt.

Mochten "activisten-rechters" tegen de wil van het volk en zijn vertegenwoordigers ingaan, dan rest het volk niet anders een grondwettelijk amendement te ontwikkelen waarin wordt vastgelegd dat het huwelijk alleen toegankelijk is voor heteroseksuele paren. "Ons land moet de heiligheid van het huwelijk verdedigen." Hij zag overigens geen noodzaak om nu al een grondwettelijk verbod op het homohuwelijk voor te bereiden.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief