Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Britten willen verkiezingen voor machtsoverdracht Irak'

21 jan 04

De Britse regering steunt de eis van de sjiitische meerderheid in Irak dat een nieuw tijdelijk bestuur in dat land tot stand moet komen door directe verkiezingen. Dat kopt The Guardian in de woensdageditie.

Londen neemt daarmee afstand van de Amerikanen. Die willen de leden voor de medio dit jaar aan te stellen tijdelijke Nationale Assemblee laten kiezen door provinciale notabelen. Die assemblee kiest uiteindelijk weer een overgangsregering.

De Amerikanen stellen zich op het standpunt dat er geen tijd meer is voor een echte stembusgang omdat er geen kiesregisters zijn en omdat het land nog verre van stabiel is. De oppositie van de sjiieten staat onder leiding van de zeer invloedrijke grootayatollah al-Sistani.

Volgens The Guardian vindt de Britse minister van Buitenlandse Zaken Straw dat Washington naar de grieven van de sjiieten moet luisteren. Het probleem van de gebrekkige registratie van kiezers is volgens Londen op te lossen door reeds bestaande bevolkingslijsten te gebruiken. Die bestaan er onder meer voor de voedseldistributie onder het regime van Saddam Hoessein. Bovendien zal de veiligheidssituatie alleen maar beter kunnen worden als de Irakezen een stem krijgen.

Volgens bronnen van The Guardian zouden de Amerikanen op het punt staan concessies te doen in de netelige kwestie. De Amerikanen in Irak zijn de afgelopen dagen veelvuldig geconfronteerd met demonstraties van boze sjiieten die directe verkiezingen eisen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief