Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Reeks gewelddadige incidenten in Irak

22 jan 04

Onbekenden hebben op een doorgaande weg bij de Iraakse stad Falluja drie vrouwen in een minibus doodgeschoten. Een vierde vrouw en de chauffeur van de bus raakten gewond. De vrouwen lijken te zijn aangevallen omdat ze werkten op een Amerikaanse basis.

De schoonmaaksters waren onderweg van Bagdad naar het legerkamp in Habbaniya. Falluja ligt in de zogenoemde soennietendriehoek, een streek in Midden-Irak waarin Saddam Hoessein veel aanhang heeft en het verzet tegen de Amerikanen en hun bondgenoten groot is.

Aanhangers van Saddams Ba'ath-partij vallen vaker Irakezen aan die werken voor of samenwerken met de Amerikanen. Ze proberen ze zoveel angst in de boezemen dat ze daarmee stoppen. Het was de eerste keer dat vrouwen door hen zijn doodgeschoten.

In hetzelfde gebied werd een politiepost aangevallen met geweren en een granaat. Twee agenten en een burger werden daarbij gedood, vijf anderen raakten gewond. Ze stonden in en bij een controlepost van de politie op de weg naar de stad Ramadi bij Falluja.

In de stad Bakuba zijn twee Amerikaanse militairen gedood door de inslagen van mortiergranaten. Een derde Amerikaan raakte zwaargewond. De drie stonden buiten bij een militair ondersteuningspunt in Bakuba, 55 kilometer ten noordwesten van Bagdad. De daders wisten te vluchten.

In Zuid-Irak is in het stadje Hamsa een Spaanse commandant bij een vuurgevecht in het hoofd geschoten. Hij viel, samen met Iraakse agenten, het huis binnen van een mogelijke terroristenleider. Die werd niet thuis aangetroffen. Toen even later een auto kwam aanrijden die direct rechtsomkeert maakte, volgden ze die. Uit de auto werd geschoten. Naast de Spanjaard is ook een Iraakse agent gewond geraakt.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief