Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Kerry vergroot voorsprong op Dean

22 jan 04

John Kerry heeft in de peilingen in de aanloop naar de democratische voorverkiezingen in de Amerikaanse staat New Hampshire een flinke voorsprong gekregen op zijn concurrent Howard Dean. Uit de peilingen van woensdag van twee onderzoeksinstellingen in opdracht van nieuwsorganisaties blijkt dat hij een voorsprong van 10 à 11 procentpunt op Dean zou hebben.

"Kerry neemt niet alleen flink de leiding, maar zijn voorsprong vandaag was indrukwekkend'', zei onderzoeker John Zogby. Kerry, de winnaar van de voorverkiezingen in Iowa van maandag, was voor meer dan 30 procent van de ondervraagden de favoriet voor de voorverkiezingen van dinsdag in New Hampshire.

Dean staat in dezelfde peilingen op 21 procent terwijl hij een week geleden nog een grote voorsprong had op de andere kandidaten. In een verwoede poging het tij alsnog te keren, zal hij samen met zijn vrouw op televisie verschijnen in een vraaggesprek met de zender ABC. "Dit is het eerste gezamenlijk televisie-interview'' met de voormalige gouverneur van Vermont en zijn vrouw dr. Judy Steinberg, aldus de campagnemanager van Howard Dean.

De voormalige NAVO-opperbevelhebber Wesley Clark, die in Iowa niet meedeed, volgt Dean in de peilingen op de voet met 16 procent. John Edwards heeft 14 procent van de kiezers achter zich en senator Joe Lieberman, voorheen de 'running mate' van Al Gore, staat op 4 procent.

(Bron: ANP/RTR/AFP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief