Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Strijdbare Sharon wil zeker tot 2007 aanblijven

22 jan 04

De Israëlische premier Sharon heeft donderdag verklaard er niet over te peinzen terug te treden als premier of als voorman van de Likud partij ondanks een omkopingsschandaal. De regeringsleider zei zeker te zullen blijven zitten op zijn post tot de verkiezingen die voor 2007 op de agenda staan.

"Ik kwam hier als premier en als voorzitter van de Likud-partij. Ik ben van plan die posities vele jaren te bekleden, ten minste tot 2007'', aldus een strijdlustige Sharon tegen partijgenoten.

De Israëlische klaagde woensdag de Israëlische zakenman David Appel aan, omdat hij in de jaren negentig had geprobeerd de huidige premier Ariel Sharon om te kopen. De eerste minister zei donderdagochtend al dat hij in de kwestie geen enkele reden ziet om af te treden of zijn werkzaamheden tijdelijk op te schorten.

De aanklacht maakt overigens niet duidelijk of Sharon het smeergeld heeft geaccepteerd. Volgens de krant Haaretz staat er impliciet wel in dat Sharon actief aan de omkooppraktijken deelnam. De Israëlische regeringsleider is al vaker beschuldigd van betrokkenheid bij financiële schandalen, maar heeft elke aantijging hartgrondig tegengesproken.

De jongste beschuldigingen komen voort uit een al jaren lopend onderzoek naar illegale financiering van de politieke campagnes van Sharon. De aanklachten hadden tot nu toe nauwelijks gevolgen voor de populariteit van de premier, die mede door een harde aanpak van Palestijnse terroristen in de peilingen overeind blijft.

De Israëlische justitie beraadt zich nu toch over de vraag of zij ook Sharon moet aanklagen. Een besluit over al dan niet vervolgen is mogelijk al binnen enkele weken te verwachten, deelden functionarissen van het ministerie van Justitie mee. De Israëlische radio citeerde woensdag bronnen binnen het ministerie van Justitie die zeiden dat ook aanklachten tegen Sharons zoon Gilad en vice-premier Ehud Olmert overwogen worden. Zij zouden eveneens zijn omgekocht door Appel.

(Bron: ANP/RTR/AFP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief