Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Doden na neerstorten helikopter VS in Irak

24 jan 04

Twee Amerikaanse militairen zijn vrijdag om het leven gekomen toen hun helikopter neerstortte in de buurt van de Iraakse plaats Qayara, in het noorden van het land. Dat heeft het Amerikaanse leger bekendgemaakt.

Het is nog onduidelijk of de helikopter is neergehaald door rebellen of dat het toestel is verongelukt door een technisch mankement. Eerder deze maand zijn er in Irak al drie andere militaire helikopters neergestort. Alle drie werden neergeschoten door rebellen. In totaal kwamen daarbij tien militairen om het leven.

In Bagdad is vrijdag een tweekoppig veiligheidsteam van de Verenigde Naties aangekomen om te onderzoeken of de volkerenorganisatie kan terugkeren naar Irak. De VN verliet het land in oktober na twee aanslagen op haar kantoren in de Iraakse hoofdstad.

Het VN-team bestaat uit een militair adviseur en een veiligheidscoördinator, aldus een zegsman van de VN. Secretaris-generaal Kofi Annan van de VN maakte eerder op de dag bekend spoedig uitsluitsel te zullen geven over een mogelijke terugkeer van de VN naar Irak. Dat gebeurt onder druk van de Amerikaanse regering en de door haar ingestelde Iraakse regeringsraad.

De VN moeten onderzoeken of vervroegde verkiezingen in Irak kunnen worden gehouden. Dat eist de religieuze leider van de sjiitische meerderheid, grootayatollah Ali-al-Sistani. Hij kwam de Amerikanen tegemoet door zijn volgelingen op te roepen voorlopig af te zien van demonstraties. De afgelopen weken gingen tienduizenden sjiieten de straat op om rechtstreekse verkiezingen te eisen voor de Amerikanen eind juni de macht in Irak overdragen.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief