Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Derde ster voor Zwols restaurant De Librije

26 jan 04

Restaurant De Librije in Zwolle heeft sinds maandag drie Michelinsterren. Dit heeft Michelingids Benelux bekendgemaakt. De Librije is daarmee de tweede driesterrenzaak in Nederland, nadat Parkheuvel in Rotterdam twee jaar geleden als eerste Nederlandse zaak een derde ster had gekregen.

Chefkok Jonnie Boer (39) en zijn vrouw Therèse (32) zijn dolgelukkig met de onderscheiding. "Het is waanzinnig gaaf, een echte eer. Ons werk is ons leven en dit is gewoon geweldig", aldus Therèse Boer, die in De Librije gastvrouw en wijndeskundige is. Jonnie Boer heeft verschillende culinaire vondsten op zijn naam staan, zoals de lollie van ganzenlever. Een recente vernieuwing is boerenkoolsaus, gemaakt van het cholorfyl uit de oer-Hollandse bladgroente.

Michelin vindt dat De Librije "een mooie eigentijdse keuken met een professionele persoonlijke noot" heeft. Michelinbaas Derek Brown maakte de onderscheiding officieel bekend tijdens de gastronomiebeurs European Fine Food Fair in Maastricht. Het echtpaar Boer viert de derde ster maandagavond in het Maastrichtse restaurant Beluga van chef Hans van Wolde, die tegelijker zijn eigen feest kan vieren omdat zijn zaak maandag een tweede ster gekregen heeft.

Op dit moment zijn er in heel Europa ruim veertig driesterrenrestaurants, waarvan veruit de meesten in Frankrijk zijn gevestigd. Het echtpaar Boer is naar eigen zeggen het jongste horecapaar met de hoogste culinaire onderscheiding. Jonnie Boer werkt al zeventien jaar in De Librije. Sinds tien jaar is hij eigenaar van de zaak.

Zeven Nederlandse restaurants hebben maandag hun eerste ster gekregen. Dat zijn Ron Blaauw uit Ouderkerk aan de Amstel, Avant-Garde in Eindhoven, 't Nonnetje in Harderwijk, Boreas in Heeze, Schathoes Verhildersum in Leens, De Lindenhof in Nuenen en In De'n Dillegaard in Nuth. Tante Koosje in Loenen en De Swaen in Oisterwijk, de voormalige topzaak van Cas Spijkers, raakten hun ster kwijt.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief