Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Opiniepeiling: Kerry ligt voor op Bush

26 jan 04

Als er nu verkiezingen in de Verenigde Staten zouden worden gehouden en John Kerry de democratische kandidaat zou zijn, zou hij het winnen van George Bush. Dit blijkt uit een opiniepieling van het blad Newsweek van zaterdag. Kerry zou 49 procent van de stemmen krijgen, tegen 46 voor Bush.

Kerry ligt in de aanloop naar de democratische voorverkiezingen voor in de peilingen. De afgelopen dagen heeft hij zijn voorsprong zelfs spectaculair vergroot. Hij zou nu kunnen rekenen op de steun van 30 procent van de democratische kiezers. Op een verre tweede plaats zou senator John Edwards staan met 13 procent. De eerdere favoriet Howard Dean kan slechts rekenen op 12 procent. Kerry won vorige week verrassend de voorverkiezingen in de staat Iowa, waarna zijn positie in de peilingen sterk verbeterde.

Uit de peiling van Newsweek blijkt overigens dat de Amerikaanse kiezers er weinig vertrouwen in hebben dat welke democratische kandidaat dan ook in de nationale verkiezingen Bush zal verslaan. Terwijl 52 procent van de ondervraagden zegt Bush weg te willen hebben, denkt een ruime 78 procent dat de zittende president toch wel een tweede termijn zal krijgen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief