Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

New Hampshire cruciaal voor Joe Lieberman

27 jan 04

Voor Joe Lieberman worden de voorverkiezingen in New Hampshire, die vandaag worden gehouden, de grote test voor zijn kansen op de Democratische nominatie. Hij moet in de noordelijke staat een goede uitslag halen om in de race te blijven.

Of dat lukt, is twijfelachtig. De gematigde senator van Connecticut voert al weken een gevecht in de achterhoede van de peilingen. Die voorspellen hem een vierde of vijfde plaats in New Hampshire, achter Kerry, Dean, Edwards en Clark. Enige aandacht na de voorverkiezingen van Iowa, die vorige week werden gehouden, kreeg hij niet, want in de landbouwstaat in het Midden-Westen deed Lieberman niet mee.

Hij liet de staat schieten, omdat hij geen grote schare activisten op de been wist te krijgen, die voor hem langs de deuren zouden gaan. Daarom besloot Lieberman Iowa links te laten liggen om in ieder geval de blamage van een slechte uitslag te voorkomen. Wie niet meedoet, kan immers ook niet verliezen, zo redeneerde hij.

Zelf is Lieberman nog overtuigd van zijn kansen. Afgelopen weekeinde verklaarde hij voor CNN dat zijn campagne "Joementum" begint te krijgen. Weliswaar is hij de laatste dagen enkele punten gestegen in de dagelijke peilingen, maar hij lijkt een topnotering te kunnen vergeten. Verwonderlijk is dat niet. Liebermans hele campagne kwam vorig jaar eigenlijk al niet van de grond. Hij holde, net als de andere kandidaten, voortdurend achter Howard Dean aan, die hem er maar bleef van beschuldigen 'Bush lite' te zijn.

Eind vorig jaar kreeg Lieberman zelfs een zware tegenvaller te verwerken. Al Gore, van wie hij vier geleden de running mate was, kondigde aan Howard Dean, en niet hem te steunen. Lieberman hield zich groot, maar politieke waarnemers beschouwden de actie van Gore al bijna als de genadeklap voor Liebermans campagne. Zij houden er dan ook serieus rekening mee dat Lieberman het voor gezien houdt als het resultaat in New Hampshire tegenvalt.

Overigens is de eerste uitslag in New Hampshire al binnen. In Dixville Notch kwam Wesley Clark als de grote winnaar uit de bus. De vijfsterrengeneraal kreeg acht van de 15 stemmen in het gehucht, dat traditiegetrouw als eerste naar de stembus ging.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief