Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

VN willen onder voorwaarde missie naar Irak sturen

27 jan 04

De Verenigde Naties zijn bereid een team naar Irak te sturen om te beoordelen of daar op korte termijn verkiezingen kunnen worden gehouden. Eerst moet echter worden onderzocht welke veiligheidsrisico's het team loopt, zei VN-secretaris-generaal Kofi Annan dinsdag in Parijs.

"Ik ben tot de conclusie gekomen dat de VN een constructieve rol kunnen spelen in het vinden van een uitweg uit deze impasse", aldus Annan. "Zodra ik overtuigd ben dat het Tijdelijke Coalitie Bestuur in Irak adequate maatregelen heeft genomen om de veiligheid te garanderen, stuur ik een missie naar Irak."

Overigens ziet Annan geen VN-vredesmissie naar Irak vertrekken. "Ik denk dat het sturen van blauwhelmen voorlopig niet aan de orde is." Hij noemde een internationale troepenmacht onder VN-vlag wel mogelijk. De VN haalden hun internationale medewerkers in augustus weg uit Irak na een aanslag op het hoofdkwartier van de organisatie in Bagdad. Bij die explosie kwamen 22 mensen om het leven onder wie de speciale gezant van de VN, de Braziliaan Sergio Vieira de Mello.

De Verenigde Staten en de Iraakse regeringsraad hadden Annan vorige week gevraagd een missie naar Irak te sturen om de haalbaarheid van verkiezingen voor 30 juni te onderzoeken. Op die datum willen de VS volgens plan de soevereiniteit aan een Iraaks interim-parlement overdragen. De Amerikanen willen dat hoogwaardigheidsbekleders van de diverse etnische groepen de tijdelijke vertegenwoordiging kiezen.

De invloedrijke sjiitische religieuze leider grootayatollah Ali al-Sistani staat erop dat het parlement via algemene verkiezingen wordt gekozen. Volgens de Amerikanen is zo'n stembusgang op korte termijn niet haalbaar. Zij zeggen dat Irak niet stabiel genoeg is. Bovendien ontbreekt een goed bevolkingsregister en missen kieslijsten. De VN moeten nu gaan onderzoeken of een stembusgang toch mogelijk is.

(Bron: ANP/AFP/Reuters)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief