Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Evacuatie na lek in Limburgse dijk

27 jan 04

In de dijk van het Julianakanaal in de Limburgse plaats Stein is een lek ontstaan. Honderden mensen zijn geëvacueerd en het scheepvaartverkeer op het Limburgse kanaal is stilgelegd, zo meldt Rijkswaterstaat.

De dijk is ter hoogte van kasteel Stein volgens RWS "ernstig ondermijnd". Over een lengte van tien meter is ongeveer tweederde van het dijklichaam ingezakt. De politie spreekt van een dijkverschuiving.

Het water sijpelt door de dijk, zei burgemeester Meijer van Stein. "De dijk is als het ware ingezakt". Voor de gemeente komt de dijkverzakking totaal onverwacht. Meijer zegt dat er nooit problemen met de dijk zijn geweest.

De gemeente heeft inmiddels 160 woningen in tien straten ontruimd. Een woordvoerder van Rijkswaterstaat zei dat er mogelijk 300 woningen gevaar lopen. De geëvacueerde bewoners worden opgevangen in een gemeenschapshuis in het centrum van Stein, volgens een woordvoerder van de gemeente. Er is een crisisteam geïnstalleerd.

De lekkende dijk levert geen gevaar op voor het petrochemisch complex waar fabrieken staan van Sabic en DSM. Het terrein ligt op enkele kilometers afstand van het kanaal. "We krijgen hoogstens enige stagnatie in de aan- en afvoer", zei een woordvoerder van Sabic. Het complex heeft een haven aan het kanaal.

Het is nog onduidelijk wat de oorzaak van de lekkage is. Met grote zandzakken wordt de dijk nu provisorisch gerepareerd. Geprobeerd wordt nu het waterpeil van het Julianakanaal met minstens een meter te verlagen. "Het gaat met 10 centimeter per uur, zodat we hopen omstreeks middernacht dat te hebben bereikt", zei een woordvoerder van Rijkswaterstaat. De dienst probeert op deze manier te voorkomen dat de dijk helemaal doorbreekt en een groot stuk land onderstroomt.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief