Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

PvdA en D66: richtingenstrijd binnen VVD

26 jan 04

Binnen de VVD is sprake van een 'richtingenstrijd'. Dat leiden fractievoorzitter Bos van de PvdA en zijn D66-collega Dittrich af uit het pleidooi van de jonge VVD-staatssecretarissen Rutte en Schultz van Haegen om de partij flink op de schop te nemen.

Volgen Rutte (Sociale Zaken) en Schultz (Verkeer en Waterstaat) moet de VVD haar chique 'Wassenaarse' imago afschudden, zodat ze aantrekkelijker wordt voor een breder kiezerspubliek. Op termijn zou de VVD samen met D66 en delen van de PvdA moeten opgaan in een nieuwe sociaal-liberale partij.

Rutte, die gezien wordt als een mogelijke toekomstige partijleider, noemde de VVD vorige week 'een sleets merk'. Schultz, binnen de partij eveneens beschouwd als een groot talent, viel hem zaterdag in een interview in Het Parool bij. Volgens beiden profileert de VVD zich te veel op klassieke liberale thema's als financiën en veiligheid.

VVD-minister Kamp van Defensie wijst de ideeën van Rutte en Schultz af. Volgens hem is er niets mis met de huidige VVD. Fractieleider Van Aartsen reageert voorlopig nog niet. Dat doet hij pas volgende week maandag tijdens een partijbijeenkomst. Overigens heeft Van Aartsen eerder al eens gepleit voor een fusie van de VVD en D66.

PvdA-leider Bos wijst er op dat de VVD in mei 2002 een bijna net zo grote verkiezingsnederlaag heeft geleden als zijn eigen partij. In de PvdA leidde dat tot een felle discussie, die resulteerde in een zeer kritisch rapport van een partijcommissie onder leiding van burgemeester De Boer van Leeuwarden. Bos noemt het "niet onlogisch" dat ook in de VVD nu zo'n debat op gang komt.

Voor een samengaan van partijen voelt Bos op dit moment niets. In principe is hij wel voorstander van een 'herpositionering' van het politieke landschap, maar alleen als daar een ingrijpende wijziging van het kiesstelsel aan vooraf gaat. Als Nederland overstapt op een districtenstelsel, zoals dat onder meer in het Verenigd Koninkrijk bestaat, zullen zich volgens Bos twee grote partijen vormen: een conservatieve en een progressieve.

Fractieleider Dittrich van D66, de partij die ooit werd opgericht om het politieke stelsel in Nederland te laten 'ontploffen', wil vooralsnog niets weten van een samengaan van zijn partij met de VVD en eventueel de PvdA. Volgens Dittrich zendt de VVD "verschillende signalen" uit, een conservatief en een sociaal-liberaal. "Laat ze eerst maar eens duidelijk maken wat ze willen."

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief