Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Kiezers New Hampshire geven voorkeur aan Kerry

28 jan 04

Kiezers in de Amerikaanse staat New Hampshire hebben dinsdag massaal het winterweer getrotseerd om bij de voorverkiezingen hun voorkeur uit te spreken voor de democratische kandidaat John Kerry. De boomlange senator uit de aangrenzende staat Massachusetts wist de andere 'local boy' Howard Dean uit Vermont ruim achter zich te houden.

Na telling van de stemmen in verreweg de meeste kiesdistricten stond Kerry op een onoverbrugbare voorsprong ten opzichte van de tweede man, 39 tegen 26 procent. Het zijn na Iowa, ruim een week geleden, de tweede voorverkiezingen op rij die Kerry op zijn naam brengt. De strijd om de derde plaats in New Hampshire is nog ongekend spannend. Wesley Clark er heeft een minieme voorsprong op senator Edwards.

Ondanks lage temperaturen en veel sneeuw maakte een recordaantal kiesgerechtigden de gang naar de stembus. Naar schatting 200.000 mensen namen de moeite hun voorkeur kenbaar te maken tegen het vorige record van 168.000 in 1992. Kiezers gingen dinsdag soms zelfs met sneeuwschuivers naar de stembureaus.

"Ik hou van New Hampshire en ook van Iowa'', aldus een stralende Kerry op dinsdagavond (lokale tijd) ten overstaan van jubelende campagnemedewerkers. Op strijdlustige toon, blakend van zelfvertouwen en met een duidelijke vingerwijzing naar de republikeinse partij en George Bush verklaarde Kerry: "Als iemand met een sluitende begroting in Amerika een linkse rakker wordt genoemd. Prima, dan mogen jullie mij zo noemen. Mensen zijn de etiketten zat, ze willen echt leiderschap en echte programma's.''

Een peiling van het televisiestation CBS direct na het sluiten van de stembussen geeft aan dat woede over de huidige regering de boventoon heeft gevoerd bij de stembusgang. Bijna de helft van de stemmers (47 procent) verklaarde regelrecht kwaad te zijn op de regering-Bush, nog eens 37 procent zei ontevreden te zijn. Slechts 13 procent zei tevreden te zijn.

Net als in de landbouwstaat Iowa werkten dinsdag de verkiezingsonderwerpen in het voordeel van Kerry. De gezondheidszorg, de economie en de oorlog in Irak vochten om voorrang. Bovendien bleek dat voor eenderde van de kiesgerechtigden in New Hampshire de belangrijkste vraag is; wie is de meest geschikte kandidaat om het in november tegen Bush op te nemen? Een door de BBC opgevoerde kiezer verwoordde het als volgt: "Ik zou voor mijn kat stemmen als ik dacht dat hij enige kans maakt de president te verslaan''.

De nummer twee in New Hampshire, Howard Dean, lijkt vooral getroffen te worden door die vraag. Veel mensen zeggen dat hij niet het juiste temperament heeft voor het presidentsschap. Zijn openlijke uitbarsting na de verrassend slechte derde plaats in Iowa is daar deels verantwoordelijk voor. Het negatieve effect van de zogenoemde 'I have a scream' toespraak lijkt echter zo stilaan weg te ebben. Het optreden van de democratische kampioen van de ontevredenen was dinsdagavond was een stuk rustiger en gedecideerder.

Kerry nam meteen na zijn overwinning in New Hampshire een voorschot op de komende voorverkiezingen in andere staten. "Deze campagne gaat door in plaatsen in het hele land en ik vraag democraten overal zich bij ons aan te sluiten zodat we George W. Bush en de economie van de bevoorrechten kunnen verslaan.'' Samen moeten we "een regering eisen die weer aan onze kant staat'' en niet zoals nu het geval is, één die vol zit met oliebaronnen en vertegenwoordigers van Big Business.

Op 3 februari kunnen mensen in zeven staten zich uitspreken over de democratische kandidaten. Voor het eerst doet het verkiezingscircus dan ook zuidelijke staten aan. Onduidelijk is vooralsnog hoe de progressieve noordoosterlingen Kerry en Dean het daar zullen doen. Ze kunnen in ieder geval hun borst nat maken voor meer tegenstand van de nummers drie en vier in New Hampshire, de zuiderlingen Clark en Edwards.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief