Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Hutton pleit Blair vrij, laakt Kelly en BBC'

28 jan 04

De Britse premier Blair komt er goed vanaf in het rapport-Hutton over de dood van wapenexpert Kelly. Dat meldt het dagblad The Sun, dat al over de conclusies van het rapport beschikt. Volgens The Sun krijgt Kelly zelf wél kritiek, net als de BBC, die de zaak in de openbaarheid bracht.

David Kelly was de bron van een BBC-reportage, waarin gemeld werd dat de Britse regering een rapport over de dreiging van Irak had aangedikt om zo een oorlog te rechtvaardigen. In het rapport stond dat Irak binnen 45 minuten massavernietigingswapens kon afvuren, terwijl de regering zou hebben geweten dat die claim niet juist was.

Nadat bekend was geworden dat hij de bron van het verhaal was, pleegde de 59-jarige Kelly zelfmoord.

De commissie-Hutton onderzocht de dood van de Britse wapenexpert en publiceert vanmiddag haar rapport. The Sun zegt echter de conclusies nu al in zijn bezit te hebben. Ze zouden afkomstig zijn van "iemand die verder geen belang in de zaak heeft".

Blair: vrijgesproken
Volgens The Sun spreekt Hutton Blair vrij van elk "schandelijk gedrag". Zo zouden Blair en zijn medewerkers geen schuld hebben aan het lekken van de naam van David Kelly aan de media. Ook Downing Street-voorlichter Alastair Campbell zou geen blaam treffen.

Hutton zou daarentegen vernietigend oordelen over de BBC. De omroep zou het verhaal van zijn verslaggever niet goed hebben gecheckt. De BBC-aantijging dat de regering-Blair het Irak-dossier had aangedikt, was volgens The Sun "nergens op gebaseerd". De BBC-journalist Andrew Gilligan, die met de gewraakte reportage kwam, zou beschuldigd worden van "leugens".

Kelly zelf zou ervan beschuldigd worden de regels te hebben gebroken door met journalisten te hebben gesproken.

Onderzoek
De conservatieve oppositie denkt dat de regering achter het lek naar The Sun zit. Downing Street zou er belang bij hebben om de publiciteit op die manier naar zijn hand te zetten. Een woordvoerder van Blair ontkent dat echter met klem. Ook de BBC, die ook inzage in het rapport-Hutton heeft gekregen, zegt niets te weten van het lek. De Conservatieven eisen dat de politie een onderzoek instelt.

(Bron: NOS nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief