Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Zelfmoordpiloten hadden valse paspoorten

28 jan 04

De Amerikaanse regering heeft nagelaten te reageren op signalen die mogelijk enkele terreuraanslagen in de Verenigde Staten hadden kunnen voorkomen. Sommige zelfmoordpiloten van 11 september 2001 reisden met een vals paspoort. Zij hadden niet tot het land mogen worden toegelaten.

Dat concludeert een onafhankelijke federale commissie die de aanslagen onderzoekt. Media in de Verenigde Staten publiceerden dinsdag delen uit het voorlopig rapport.

Amerikaanse functionarissen beweerden herhaaldelijk dat de aanslagen niet te voorkomen waren geweest omdat de terroristen legaal reisden. Maar volgens de Nationale Commissie Over De Terroristische Aanslagen Op De Verenigde Staten hadden mogelijk acht kapers een vervalst paspoort.

Verder schonden zeker zes terroristen de Amerikaanse immigratiewetten toen zij in de Verenigde Staten verbleven of naar het land terugkeerden. Een van hen was de leider van de groep, Atta.

Vijf van de zes zijn door de douane of de immigratiedienst ondervraagd. Zij kregen echter toestemming de Verenigde Staten binnen te komen.

(Bron: ANP/DPA)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief