Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Familie gedode Irakees eist schadevergoeding

29 jan 04

De familie van de Irakees die door de Nederlandse marinier Eric O. zou zijn gedood, eist een schadevergoeding van de Nederlandse regering. Een neef van de man heeft dat in NOVA gezegd.

Volgens de familie was het slachtoffer Abdullah Mouchar Mocha'aloui, een man van ongeveer dertig jaar. Hij woonde in het dorpje al-Khidr en was schaapherder.

Een Iraakse ooggetuige zegt dat de man in de rug werd geschoten. Verder beweert hij dat er geen enkele reden was om te schieten en er niet geplunderd werd. "Er was niets aan de hand, er was geen sprake van een opstand tegen de Nederlanders. En toen gebeurde het, hij werd door de Nederlandse soldaten beschoten en gedood", aldus de getuige.

In het rapport van de lijkschouwer is een lichaam getekend waar een kogel via de rug doorheen is geschoten. De lijkschouwer zegt dat er die dag geen ander lijk met kogelwonden het ziekenhuis was binnengebracht.

De dienstdoend arts van een eerste hulppost in het dorpje al-Khidr, waar het stoffelijk overschot in eerste instantie werd binnengebracht, bevestigt dat. Er zijn die dag ook geen andere schietincidenten in de regio gemeld.

Volgens Gert-Jan Knoops, de advocaat van de marinier, had de aan kogelwonden overleden man in het ziekenhuis in As Samawah niets met het schietincident te maken. Dit zei de raadsman in NOVA. Volgens hem is de man wel degelijk betrokken geweest bij een andere schietpartij.

Op dit moment is een extra team van de Marechaussee in het gebied bezig met aanvullend forensisch onderzoek. Het lichaam van Abdullah Mouchar Mocha'aloui is inmiddels begraven in Najaf, 230 kilometer van As Samawah. De familie heeft laten weten niet in te stemmen met het opgraven van het lichaam voor nader onderzoek.

(Bron: NOVA/NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief