Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Aanslag op Nederlandse ambassade Irak

30 jan 04

De Nederlandse ambassade in Bagdad is beschoten met granaten. In het gebouw ontstond brand maar niemand raakte gewond omdat de medewerkers niet aanwezig waren. Eén granaat raakte het dak van de ambassade waar brand ontstond, twee andere projectielen kwamen in de tuin terecht maar ontploften niet.

Bewakers van de ambassade schoten op de auto waarmee de vermoedelijke daders van de aanslag wegreden. De auto wist te ontkomen. In de directe nabijheid werd later de raketwerper aangetroffen.

Er werken vier Nederlanders op de ambassade: de zaakgelastigde, zijn plaatsvervanger, een consulair medewerker en iemand van het ministerie van Defensie. Zij wonen ook in het gebouw maar waren er niet, aldus een woordvoerster van Buitenlandse Zaken. De vier keerden onlangs na enige tijd afwezigheid weer terug naar de Iraakse hoofdstad, waar zij "semi-permanent" verblijven.

Het gebouw ligt in de wijk Mansur in Bagdad waar bijna alle buitenlandse ambassades zijn gevestigd. Het is de eerste keer dat er een aanslag is gepleegd op een Nederlands doel in Irak. Eerder lagen al wel andere militairen van de coalitie onder vuur.

In Irak zijn 1100 Nederlandse mariniers aanwezig in de zuidelijke provincie al-Muthanna. Ze maken deel uit van de SFIR, de stabilisatiemacht die in Irak de orde moet bewaren. Volgens het ministerie van defensie is er geen reden om de waakzaamheid daar te verhogen.

(Bron: nosnieuws.nl)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief