Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Veiligheidsraad dringt aan op actie tegen al-Qaeda

31 jan 04

De Veiligheidsraad heeft vrijdag unaniem de lidstaten van de VN gemaand voor 31 maart duidelijk te maken hoe ze sancties tegen al-Qaeda en de Afghaanse Taliban uitvoeren. De namen van landen die dat nalaten zullen openbaar worden gemaakt.

Het was al geruime tijd de bedoeling dat de staten rapporteren hoe ze in de strijd tegen het terrorisme precies te werk gaan. Maar meer dan de helft van de lidstaten, circa honderd, heeft nog niets van zich laten horen.

De vermaning staat in een resolutie die Chili had ingediend. Daarmee moet de strijd tegen het terrorisme, in het bijzonder tegen individuen of groepen die terroristen steunen, worden opgevoerd. Het gaat vooral om het opsporen en ontmantelen van geld- en communicatiestromen waarmee terroristische groepjes actief blijven.

De Chileense ambassadeur bij de VN, Heraldo Muñoz, zei dat landen zich meer moeten inspannen om de terroristische infrastructuur te ontmantelen. Het is volgens hem niet voldoende om op overmakingen bij banken te letten. Er moet ook worden gekeken naar andere bronnen, inkomsten en eigendommen.

Al-Qaeda geldt als een los netwerk van internationaal opererende, islamitische extremisten, maar de cellen zouden wel worden gecoördineerd en gefinancierd. Er is een lijst bij de VN van circa driehonderd personen en een honderdtal instellingen die banden zouden hebben met al-Qaeda en de Taliban.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief