Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Palestijnen hekelen VS en EU om muur

31 jan 04

De Palestijnse Autoriteit is ontstemd over de mening van de Verenigde Staten en de EU dat het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag geen oordeel mag vellen over de bouw door Israël van een afscheidingsmuur op de Westelijke Jordaanoever. Op 23 februari moet de mondelinge behandeling van de zaak beginnen in het Haagse Vredespaleis.

De VS en de EU hebben wel kritiek op de muur, vooral omdat die niet de bestandslijn van 1948 volgt en soms kilometers diep in Palestijns gebied staat. Maar een behandeling van de zaak door het Internationaal Gerechtshof zal een oplossing voor het conflict in het Midden-Oosten niet bespoedigen, verwachten de bezwaarmakende landen.

Komende week maakt het ICJ meer details bekend, onder meer hoeveel landen een memorandum hebben ingediend over de zaak. Nederland is daar in ieder geval bij. Den haag heeft een verklaring ingediend waarin bezwaar wordt gemaakt tegen behandeling door het Internationaal Gerechtshof, heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken laten weten.

De Palestijnse minister Saeb Erekat is niet erg te spreken over de houding van de Westerse landen. "De VS, Groot-Brittannië en Duitsland vragen de Palestijnen geen geweld te gebruiken. Maar als de Palestijnen gebruik maken van de diplomatie, sluiten zij voor ons de deur."

De Palestijnse autoriteit heeft eerder deze week in een memorandum de bevoegdheid van het Internationaal Gerechtshof in de zaak erkend en er nog eens op gewezen dat de afscheiding grotendeels over Palestijns gebied loopt. De autoriteit beschuldigt Israël van pogingen om met behulp van de 'apartheidsmuur' een deel van de Westelijke Jordaan oever te willen annexeren.

Israël heeft op zijn beurt gisteren de benodigde papieren ingediend bij het ICJ om de bevoegdheid van het hof in de kwestie te betwisten. Het is nog niet duidelijk of Israël juristen stuurt om het standpunt van de joodse staat uiteen te zetten. De belangstelling van pers, publiek en diplomaten voor de zaak is nu al zo groot dat ze niet allemaal in het Haagse Vredespaleis kunnen, waar het hof zitting houdt.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief