Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Mogelijk mens-op-mensbesmetting vogelpest

1 feb 04

Twee zussen die op 23 januari zijn overleden aan de gevolgen van vogelpest, hebben het virus mogelijk opgelopen via hun broer, die eerder dit jaar is overleden. Dat heeft de wereldgezondheidsorganisatie WHO bekendgemaakt na onderzoek.

De twee Vietnamese zussen werden op 10 januari ziek en stierven dertien dagen later. Eerder was hun 31-jarige broer aan een longaandoening overleden. Mogelijk had hij vogelpest, maar helemaal zeker is dat niet. Omdat de broer is gecremeerd, kan het ook niet meer worden vastgesteld.

Of de twee vrouwen dus daadwerkelijk door hun broer zijn besmet, is niet duidelijk. "Het onderzoek kon de bron van de besmetting niet afdoende identificeren", meldt de WHO in een verklaring. "De WHO overweegt echter dat beperkte mens-op-mensoverdracht, van de broer naar zijn zussen, een mogelijke verklaring is."

De zussen waren 23 en 30 jaar oud. Zij testten positief op het H5N1-virus, de voor mensen dodelijke variant van vogelpest. In Vietnam zijn tot nu toe in totaal acht mensen aan de ziekte overleden.

Wetenschappers vreesden al het ontstaan van een nieuwe variant, als het pluimveevirus zich zou vermengen met een menselijk griepvirus. De WHO waarschuwde dat zo'n variant, waarbij mensen door mensen besmet kunnen worden, wereldwijd miljoenen mensen het leven kan kosten.

Professor Osterhaus van het Nationaal Influenza Centrum in Rotterdam ziet vooralsnog geen reden voor paniek. "Of het echt tot een pandemie komt, blijft maar zeer de vraag", aldus de professor. Osterhaus noemt het "ernstig genoeg" dat de wereldgezondheidsorganisatie het vermoeden van een mens-op-mensbesmetting heeft uitgesproken, "maar het is absoluut noodzakelijk dat laboratoriumonderzoek dit bericht bevestigt".

Of de kans is toegenomen dat de ziekte nu ook sneller in Nederland toeslaat, is volgens hem niet de kwestie. "Als het ernst wordt en er onder mensen een grote epidemie uitbreekt, dan komen alle landen aan de beurt."

Het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid neemt geen nieuwe maatregelen tegen verspreiding van vogelpest. Volgens een woordvoerder wacht Nederland op nieuwe richtlijnen van het WHO.

Inmiddels is wel de voorraad van Tamiflu, een virusremmer tegen vogelpest, vergroot en een aanvullende voorraad is besteld. Nederland kocht vorig jaar een eerste voorraad van 28.000 doses. Er zijn er nu nog eens 30.000 bijgekocht. Daarnaast wordt geprobeerd om grondstof te verkrijgen die voldoende moet zijn om in Nederland voor 170.000 mensen Tamiflu te maken.

Osterhaus noemt dit "een goed begin". "Het ministerie neemt kennelijk zijn verantwoordelijkheid en doet wat er kan worden gedaan." Eigenlijk zou er voorraad voor miljoenen mensen moeten zijn, maar dat zit er bij de huidige productiecapaciteit niet in. De viroloog wijst er al langer op dat er een antiviraal middel bestaat dat werkt tegen alle influenzavirussen, maar dat dit nauwelijks voorhanden is.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief