Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Zeker 56 doden bij aanslagen Arbil

1 feb 04

In de Noord-Iraakse stad Arbil zijn zeker 56 en mogelijk 200 mensen om het leven gekomen bij twee bijna gelijktijdige zelfmoordaanslagen op twee kantoren van Koerdische partijen. Onder de doden zijn de waarnemend gouverneur van de provincie Arbil en de politiecommissaris van de stad. Nog eens 200 mensen raakten gewond.

De daders liepen de hoofdkantoren van de Koerdische Democratische Partij (KDP) en de Patriottische Unie van Koerdistan (PUK) binnen en bliezen zichzelf op. De twee konden gemakkelijk toegang tot de gebouwen krijgen, omdat de veiligheidsmaatregelen als gevolg van een islamitisch offerfeest wat waren verslapt.

In de kantoren was het erg druk. De plaatselijke leiders ontvingen er honderden mensen om het begin van het offerfeest te vieren. Veel hoge ambtenaren van de KPD, die een deel van de Iraaks-Turkse grens controleert, en de PUK, die in het oosten actief is, waren op het moment van de aanslagen aanwezig. Volgens de voormalige VS-diplomaat Peter Galbraith werden veel lichamen aan stukken gereten. "Veel mensen zijn in shock", aldus de ooggetuige.

De afgelopen jaren zijn veel hoge ambtenaren van de Koerdische partijen in Irak het doelwit geweest van aanslagen. Deze werden meestal toegeschreven aan de militante moslimgroepering Ansar al-Islam. In Arbil zelf werd eind vorig jaar nog een mislukte aanslag gepleegd op de minister van Binnenlandse Zaken. Daarbij kwamen vier mensen om het leven. Arbil is een voormalige autonome Koerdische regio in Irak. De stad ligt op zo'n driehonderd kilometer van Bagdad.

(Bron: NOS Nieuws)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief