Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Londen wil strengere terreurwetten

2 feb 04

De Britse regering wil een nog strengere antiterrorismewet invoeren om zelfmoordaanslagen op Britse doelen te voorkomen. Dat heeft minister Blunkett van Binnenlandse Zaken verklaard tijdens een staatsbezoek in India. Door de wet kunnen processen in het geheim plaatsvinden en zullen advocaten niet alle informatie krijgen.

Britse terreurverdachten zouden onder die wet al vanwege "vermoedelijke" schuld veroordeeld kunnen worden, in plaats van op grond van zekere schuld.

Rechters kunnen met de nieuwe wet in de hand verdachten veroordelen, ook al is niet alle bewijslast rond. Op die manier kunnen zelfmoordenaars achter de tralies verdwijnen voordat ze een aanslag hebben gepleegd.

Onacceptabel
Mensenrechtenorganisaties hebben de wet als "volledig onacceptabel" bestempeld. Volgens de mensenrechtenorganisatie Liberty ondermijnt de nieuwe wet de juryrechtspraak.

De Britse organisatie voor moslims heeft gewaarschuwd dat onschuldige burgers mikpunt kunnen worden door de nieuwe voorstellen. "Als de bewijslast minder hoeft te zijn voor een veroordeling, lijken de terroristen te hebben gewonnen omdat de Britse waarden worden ondermijnt", aldus een woordvoerder van de organisatie.

Vervangen
De wet moet twee wetten uit 2000 en 2001 vervangen. De wet uit 2001 bepaalt dat buitenlandse terreurverdachten voor onbepaalde tijd en zonder proces gevangen gehouden mogen worden. Vanwege het onderscheid tussen buitenlanders en Britten is deze wet discriminerend.

Blunkett wil later deze maand een discussiedocument met de uitgewerkte voorstellen presenteren.

(Bron: NOS nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief