Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Hoofdverdachte Tilburgse moord handelde vanuit impuls'

2 feb 04

De hoofdverdachte van de moord op de 18-jarige Bart Raaijmakers uit Tilburg handelde vrij impulsief en niet na kalm beraad. Zijn advocaat W. Rademakers zal daarom dinsdag voor de rechtbank in Breda proberen de 20-jarige B.G. vrij te pleiten van moord.

G. wordt ervan verdacht op 18 juli vorig jaar samen met drie 18-jarige vrienden Bart Raaijmakers van het leven te hebben beroofd. De straatroof mondde uit in een fatale steekpartij. De jongen overleed een dag later in het ziekenhuis.

De dood van de scholier veroorzaakte veel commotie in Tilburg. Twee van de verdachten zijn van Antilliaanse afkomst, onder wie hoofdverdachte G. De inmiddels overleden burgemeester van Tilburg, Johan Stekelenburg, kondigde na de dood van Raaijmakers harde maatregelen aan tegen criminele Antilliaanse jongeren.

Rademakers vindt het onterecht dat dit aspect zoveel aandacht heeft gekregen. "Dat twee jongens van Antilliaanse afkomst zijn, speelt hier een ondergeschikte rol. Dit was een incident. G. is bovendien nooit eerder met justitie of politie in aanraking geweest.'' Ook de andere drie verdachten hebben geen strafblad, zei Stekelenburg na de steekparij.

Rademakers: "De steekpartij gebeurde in een zekere opwelling. G. heeft in het heetst van de strijd een mes gepakt.'' Volgens de raadsman heeft zijn cliënt spijt van zijn daad en schaamt hij zich enorm.

Voor de rechtbank in Breda staan dinsdag alle vier de verdachten terecht. Van G. is een uitgebreid psychiatrisch en psychologisch rapport opgemaakt. Volgens Rademakers moet de hoofdverdachte getuigen in de zaken van zijn vrienden. Zelf heeft de advocaat geen getuigen opgeroepen.

(Bron: ANP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief