Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Van Aartsen kiest niet voor links of rechts

2 feb 04

Fractieleider Van Aartsen van de VVD vindt niet dat zijn partij voor een linkse of rechtse koers moet kiezen. Hij vindt dat zijn partij moet staan voor haar ideeën, of die nu links of rechts worden genoemd. "Onze koers is de inhoud", zei hij maandagavond tijdens een partijbijeenkomst in Nieuwleusen.

De VVD-voorman reageerde op de richtingenstrijd die in zijn partij lijkt te zijn losgebartsen. De jonge staatssecretarissen Rutte en Schultz van Haegen vinden dat de VVD zich moet profileren als sociaal-liberale partij, en moet proberen de linkse kiezers te trekken. Anderen, zoals de Kamerleden Wilders en Van Baalen, zien de ruimten juist op rechts.

Volgens Van Aartsen hebben beide groepen ongelijk. De kiezer is volgens hem vooral geïnteresseerd in de inhoud. "Politici die klagen over zwevende kiezers zijn paternalistisch of lui. Een partij moet werken voor haar stemmen. Een partij moet ergens voor staan." Hij waarschuwde dat de politiek de lessen van Fortuyn niet mag vergeten. Vooral als het gaat om de thema's migratie, democratische vernieuwing en economisch individualisme heeft Fortuyn Nederland wakker geschud, aldus de VVD'er.

Van Aartsen riep verder premier Balkenende op om in heldere taal achter minister Verdonk van Vreemdelingenzaken te gaan staan. De minister ligt onder vuur wegens haar als te hard ervaren uitzettingsbeleid. Volgens Van Aartsen doet zijn partijgenote niet meer dan uitvoeren wat de
regeringspartijen hebben afgesproken. "Als er dan kritiek komt, gaat het niet aan om alleen naar de VVD te wijzen. Ook de coalitiegenoten CDA en D66 moeten Verdonk steunen", zei hij.

Hij vond dat Balkenende vrijdag op tv Verdonk onvoldoende steunde. De premier moet de minister veel ruimhartiger in haar beleid steunen. Het kabinet moet doorpakken, het mag niet bij pappen en nathouden blijven, waarschuwde Van Aartsen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief