Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Blair onderzoekt inlichtingen 'Irak'

3 feb 04

De Britse premier Blair laat net als president Bush in de VS een onderzoek verrichten naar de informatie van inlichtingendiensten die hij gebruikte om de aanval op Irak te rechtvaardigen. Dat heeft hij tijdens een zitting van een parlementaire commissie aangekondigd.

"Volgens mij is er reden om hier nog eens naar te kijken", zei Blair, die echter volhield dat Saddam Hoessein de capaciteit had om massavernietigingswapens in te zetten toen de oorlog uitbrak.

Na de verdrijving van Saddam Hoessein konden Amerikaanse inspecteurs geen enkel bewijs vinden van de mogelijke aanwezigheid van verboden wapens. David Kay, de opgestapte chef van de wapeninspecteurs, zei er rekening mee te houden dat er helemaal geen wapens zullen worden gevonden in Irak.

Blair stond onder grote druk om een onderzoek naar de inlichtingendiensten in te stellen. Een Lagerhuis-commissie oordeelde dat "de geloofwaardigheid van de Verenigde Staten en Groot-Brittannië is geschaad" door het uitblijven van bewijzen voor Saddams veronderstelde verboden wapens. Oppositieleider Howard zei dat er na het verschijnen van het rapport-Hutton nog veel vragen onbeantwoord waren gebleven over de rol van de geheime diensten voorafgaand aan de oorlog.

Tot nu toe verwierp de Britse regering verzoeken om een onderzoek. De regering stelde dat uit de conclusies van de commissie-Hutton bleek dat de regering geen informatie heeft gemanipuleerd om het Britse volk achter een oorlog tegen Irak te krijgen.

Een woordvoerder van premier Blair erkende maandagavond echter al dat er nog vele gegronde vragen overblijven. De zegsman zweeg over de exacte doelstelling van het onderzoek. Ook ging hij niet in op vragen over de eventuele samenstelling van een commissie die het onderzoek moet gaan uitvoeren.

Het Britse onderzoek komt een dag nadat de president Bush een onafhankelijk onderzoek gelaste naar de vergaarde informatie van Amerikaanse inlichtingendiensten. Net als Blair lag Bush onder grote druk om zo'n onderzoek in te stellen. De woordvoerder van premier Blair zei dat Britse functionarissen "nauw contact" zullen houden met hun Amerikaanse collega's over "de aanpak van deze kwestie".

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief