Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Fauna- en Dierenbescherming willen einde aan vossenjacht

3 feb 04

Stichting De Faunabescherming en De Dierenbescherming willen dat er een eind wordt gemaakt aan de vossenjacht in Friesland. Ze eisten dit dinsdag bij de bestuursrechter in Leeuwarden van de provincie. De Dierenbescherming stelt dat er sprake is van een hetze tegen de vos. De provincie vindt echter dat er sprake is van overbezorgdheid voor de vos.

Sinds de invoering van de nieuwe Flora- en Faunawet op 1 april 2002 is het in Nederland verboden op vossen te jagen. Provincies mogen hiervoor een ontheffing aanvragen. De provincie Friesland staat de vossenjacht toe om de weidevogels te beschermen.

De Faunabescherming en Dierenbescherming vinden dat de provincie de ontheffing niet goed met wetenschappelijke gegevens heeft onderbouwd. Ook stellen zij dat andere maatregelen, zoals het verhogen van het waterpeil, de vos kunnen verjagen. Bovendien zou het afschieten van vossen op de lange termijn niet effectief zijn omdat de vos ter compensatie vaker zal gaan werpen. De periode en het gebied waarin mag worden gejaagd, is volgens de organisaties ook veel te groot.

De Faunabescherming en Dierenbescherming wezen de bestuursrechter op uitspraken van andere rechtbanken. Rechters in Drenthe, Overijssel, Utrecht, Noord-Holland en Gelderland hebben op basis van dezelfde gegevens de jacht op vossen verboden.

De provincie Friesland beroept zich in haar verweer op de unieke nationale en internationale positie die Friesland inneemt voor kwetsbare weidevogels. Meerdere soorten die op de zogenoemde rode lijst voorkomen, zoals de grutto, broeden in de provincie. "De vos is in tegenstelling tot de weidevogels onbedreigd", aldus een woordvoerder van de provincie.

In maart vorig jaar spande de Faunabescherming een rechtszaak bij de bestuursrechter aan om de vossenjacht in Friesland te beëindigen. De rechter bepaalde toen dat de vossenjacht voorlopig door mocht gaan. De rechter moet nu binnen zes weken een definitieve beslissing nemen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief