Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

PvdA wil onderzoek inlichtingendiensten Irak

4 feb 04

De PvdA wil dat ook in Nederland wordt onderzocht hoe de inlichtingendiensten aan hun informatie over massavernietigingswapens in Irak zijn gekomen en wat ze daarmee hebben gedaan. Die oproep heeft het PvdA-Tweede-Kamerlid Koenders woensdag aan het kabinet gedaan.

In de Verenigde Staten en in Groot-Brittannië zijn dergelijke onderzoeken aangekondigd door president Bush en premier Blair. Steeds meer blijkt dat de informatie over Iraks massavernietigingswapens onjuist was. De Amerikaanse wapenspeurder David Kay zei vorige week dat hij niet gelooft dat Saddam Hoessein kort voor de Amerikaans-Britse invasie in Irak over verboden wapens beschikte.

Koenders stelt dat "van groot belang is dat ook in Nederland op zorgvuldige wijze nagegaan wordt hoe de informatievoorziening over Irak tot stand gekomen is en hoe dat bij toekomstige dreigingen zorgvuldiger en beter kan. De Nederlandse inlichtingendiensten hebben immers ook gebruik gemaakt van de Britse en Amerikaanse informatieverzameling, die nu ter discussie staat", aldus Koenders.

Vorige week al riep GroenLinks op tot een onafhankelijk onderzoek naar het werk van de Nederlandse inlichtingendiensten. Die hebben volgens GroenLinks "te voorbarig" Amerikaanse inlichtingen over de massavernietigingswapens in Irak overgenomen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief