Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Sharon: wellicht referendum over ontruiming nederzettingen

4 feb 04

De Israëlische premier Sharon is bereid een referendum te houden over zijn plan om alle joodse nederzettingen in de Gazastrook te ontruimen. Dat heeft een hoe regeringsfunctionaris woensdag gezegd.

Het plan heeft tot grote woede geleid onder de inwoners van de nederzettingen en tot onenigheid in de coalitie. Een deel van Sharons rechtse Likud-partij reageerde ontzet op de aankondiging van de premier. Minister van Huisvesting Effi Eitam van de ultrarechtse NationaleReligieuze Partij dreigde dinsdag met aftreden.

Sharon lijkt echter vastbesloten zijn nieuwe koers te handhaven. Dinsdag dreigde hij een nieuw kabinet te vormen, als de regeringsploeg zijn plan blokkeert.

Volgens de uitslag van een enquête die dinsdag in de krant Yediot Aharonot is gepubliceerd, steunt 59 procent van de Israëliërs het plan van Sharon, 34 procent is tegen. 7 procent van de ondervraagden had geen mening.

Sharons woordvoerder zei dinsdag dat de premier ook plannen heeft om in de toekomst land te ruilen met de Palestijnen. Arabisch-Israëlische plaatsen kunnen dan worden geruild voor joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever.

(Bron: ANP/AFP/RTR)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief