Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

PvdA-voorzitter Koole ontkent oproep tot verzet

5 feb 04

De PvdA-voorzitter Ruud Koole ontkent dat hij burgemeesters van zijn partij heeft opgeroepen tot bestuurlijke ongehoorzaamheid. In een verklaring zegt hij gemeentebestuurders slechts te hebben gevraagd "informatie te verzamelen over schrijnende situaties van met uitzetting bedreigde asielzoekers".

Koole komt met zijn verdediging nadat minister Verdonk van Vreemdelingenbeleid en Integratie en de regeringspartijen CDA, VVD en D66 zich in ongekend felle bewoordingen hadden uitgelaten over een brief van Koole, waarin hij partijgenoten "waarschuwde" over het "harde" asielbeleid van Verdonk. De minister en de regeringspartijen vonden dat Koole bestuurders opriep tot burgerlijke ongehoorzaamheid door zich te verzetten tegen het beleid van Verdonk.

Maar Koole stelt nu dat het enkel ging om een schreeuw om aandacht. Via het verzamelen van informatie over schrijnende situaties van met uitzetting bedreigde asielzoekers kunnen volgens de PvdA-voorzitter "de inhumane effecten duidelijk worden en concrete mensen achter de cijfers zichtbaar worden". De gemeentebestuurders zijn immers diegenen die in hun gemeenten met de harde werkelijkheid van het uitzettingsbeleid worden geconfronteerd, aldus Koole.

Hij vindt dat hij geen schuld heeft aan de verkeerd begrepen oproep. Hij zegt dat hij slechts heeft willen wijzen op het dilemma waar lokale bestuurders tegen aanlopen. "Aan de ene kant moeten ze het uitzettingsbeleid uitvoeren, maar aan de andere kant moeten ze de openbare orde en leefbaarheid in hun gemeenten bewaren. Ik heb begrip gevraagd voor deze spanning", aldus Koole.

De coalitiepartijen buitelden gisteravond over elkaar heen in hun verontwaardiging over de PvdA-actie. Het CDA noemde de opstelling van de PvdA "schandalig en hypocriet". De VVD noemde de brief van Koole "volstrekt ongepast" en D66-leider Dittrich vond "dit gedoe de PvdA onwaardig". Verdonk vond dat Koole "zijn boekje te buiten was gegaan".

Minister Verdonk wil 26.000 uitgeprocedeerde asielzoekers het land uitzetten. Zij beweert dat er waardig met mensen wordt omgegaan, en er geen gezinnen uit elkaar worden gehaald, zoals Koole zegt. Verder wijst de minister erop dat de PvdA zelf jaren verantwoordelijk is geweest voor het vreemdelingenbeleid. Volgens haar heeft de PvdA toen weinig gedaan aan terugkeerbeleid. "Toen werd alles gedoogd, en nu zit er een nieuw kabinet", aldus Verdonk.

Maandag praat de Tweede Kamer over de plannen van het kabinet met asielzoekers.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief