Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Vrijspraak voor verdachte '11 september'

5 feb 04

Een rechtbank in Hamburg heeft wegens gebrek aan bewijs de Marokkaan Mzoudi vrijgesproken, die wordt verdacht van medeplichtigheid aan de aanslagen van 11 september 2001 op het WTC en het Pentagon in de Verenigde Staten.

Abdelghani Mzoudi (31) zou hoofdkaper Mohammed Atta hebben geholpen bij de voorbereidingen voor de aanslagen, door onder meer financiële transacties en onderdak te regelen voor leden van het terreurnetwerk al-Qaeda.

Mzoudi is de tweede verdachte van de aanslagen die een proces heeft gehad. Hij stond terecht voor medeplichtigheid aan veelvoudige moord en het lidmaatschap van een criminele organisatie. Een vriend van Mzoudi, Mounir el Motassadeq, kreeg eerder, ook in Duitsland, vijftien jaar cel voor dezelfde aanklacht.

Ook tegen Mzoudi was vijftien jaar geëist. Maar handlangers die tegen hem zouden kunnen getuigen, hielden hun mond dicht. Er was slechts één anonieme getuige die een verklaring aflegde. Die luidde echter dat Mzoudi niets met '11 september' te maken had. Zijn advocaten hebben ook steeds volgehouden dat Mzoudi weliswaar bevriend was met leden van al-Qaeda, maar dat hij niet op de hoogte was van de voorbereidingen voor de aanslagen.

Advocaten van de slachtoffers deden vandaag nog tevergeefs een verzoek bij de rechtbank om de mogelijke terrorist Ramzi Binalshibh, die in een Amerikaanse cel zit, te laten getuigen. Mzoudi werd op 11 december al vrije voeten gesteld. Het proces in Hamburg heeft zes maanden geduurd.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief