Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Persbericht: Ingrijpende reorganisatie openbaar ministerie

5 feb 04

NOVA onthult vanavond de zogenoemde 'Houtskoolschets', op grond waarvan een ingrijpende reorganisatie bij het Openbaar Ministerie wordt doorgevoerd. De 19 huidige arrondissementsparketten worden daarin teruggebracht naar 10 regioparketten met 10 regiohoofdofficieren van justitie. De 5 ressortsparketten worden samengevoegd tot één organisatie. De PvdA-fractie roept bij monde van Aleid Wolfsen minister van justitie Donner naar de Tweede Kamer 'om tekst en uitleg te geven'. Wolfsen: 'Het is een zeer ingrijpende reorganisatie (..) 'en het erge is dat men al begonnen is met de invoering ervan , zonder overleg met de Tweede Kamer, dat kán dus niet'. 'Dit is heel erg groot nieuws, ik vind het bijna onbegrijpelijk', zegt de Nijmeegse hoogleraar strafrecht Ybo Buruma. Burgemeester A. Brouwer-Korf van Utrecht: 'het gebeurt allemaal in het geheim'.

Het rapport komt van het College van Procureurs-Generaal, de top van het OM in Den Haag. Het is gedateerd op 23 juli 2003, en volgens Aleid Wolfsen -die het van NOVA ter bestudering kreeg- is het nog steeds zeer actueel. 'Ik heb gehoord dat organisaties in de omgeving van het OM, zoals de reclassering, al rekening moeten houden met de veranderingen'(…) 'Als het plan later dan nu in de openbaarheid was gekomen hadden we voor een voldongen feit gestaan. Het is goed dat we het nu weten en met de minister in debat kunnen gaan'.

Wolfsen: 'Het OM zal veel sterker centralistisch worden aangestuurd vanuit de top in Den Haag'(..) 'Het geeft minder ruimte aan burgemeesters om zaken te doen met hun eigen OM in de regio' (..) 'De macht van de burgemeesters op veiligheidsgebied wordt doorbroken'.

In het plan worden bijvoorbeeld de parketten van Utrecht en Arnhem samengevoegd. Burgemeester Brouwer-Korf van Utrecht is daar tegen: 'Dit is zo volstrekt onlogisch, echt absurd, want wij werken op politiegebied juist met de randstad samen'. Brouwer wil dat Utrecht één regio blijft, met een eigen hoofdofficier van justitie: 'Wij richten ons veiligheidsbeleid op de gebieden waar de nood het hoogst is. Ik wil niet dat dat doorkruist wordt door Den Haag'.

Brouwer-Korf 'kreeg de 'Houtskoolschets' niet toegezonden', en kwam er bij toeval achter. 'Hoogst merkwaardig', noemt ze dat. In een brief van 22 september 2003 sprak ze haar 'verbazing' uit aan minister Donner van justitie. 'Maar tot de dag van vandaag kreeg ik geen antwoord (..) Zo ga je niet met elkaar om', zegt ze. Wolfsen voegt daaraan toe: 'Echt onacceptabel, zo ga je niet om met je partner op het gebied van veiligheid'.

In de 'houtskoolschets' ontstaan de volgende 10 regio's:
1. Amsterdam
2. Alkmaar-Haarlem
3. Assen-Groningen-Leeuwarden
4. Almelo-Zutphen-Zwolle
5. Arnhem-Utrecht
6. Den Haag
7. Den Bosch
8. Roermond-Maastricht
9. Dordrecht-Rotterdam
10. Breda-Middelburg

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief