Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Steun voor asielbeleid Verdonk neemt af

5 feb 04

De steun voor de strenge asielplannen van minister Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie) neemt onder de Nederlandse bevolking af.

Dat blijkt uit een representatieve peiling van onderzoeker Maurice de Hond die donderdag is gepubliceerd. Begin vorige week stond 65 procent van de Nederlanders nog achter de asielplannen, deze week is dat percentage teruggelopen tot 55.

Onder aanhangers van CDA, VVD en LPF is het draagvlak voor het strenge uitzettingsbeleid nog steeds het grootst, hoewel bij de eerste twee partijen de percentages wel zakken. Het grootste deel van de achterbannen van regeringspartij D66 en de oppositiepartijen steunt Verdonk niet.

De Hond heeft de stemming op drie dagen gepeild, 26 en 29 januari en 3 februari. Per dag zijn er minstens duizend mensen ondervraagd. Uit het onderzoek blijkt ook dat er onder de aanhang van vrijwel alle partijen grote steun is voor een ruimhartig beleid voor asielzoekers die al in Nederland zijn, maar dat streng is voor nieuwe aanvragers.

Bij de organisaties die bezwaar aantekenen tegen het beleid van Verdonk heeft zich donderdag de Protestants Christelijke Schoolleiders Organisatie (PCSO) gevoegd. Die vindt dat kinderen die hier zijn opgegroeid niet teruggestuurd moeten worden naar "een samenleving waarin zij totaal wezensvreemd zijn''. De organisatie wijst ook op de "ernstige emotionele gevolgen in de klassen waarin gaten vallen, waaruit kinderen worden weggerukt''. Ook leerkrachten lijden eronder. Die moeten toezien "hoe kinderen waarvoor ze zich volledig hebben ingezet, zomaar verdwijnen'', aldus de PCSO.

Ook een reeks andere onderwijsorganisaties waaronder de Algemene Onderwijsbond, de Algemene Vereniging van Schoolleiders en de Besturenraad richtten zich donderdag gezamenlijk nog in een brief tot de minister. Ze wijzen Verdonk erop dat niet alleen de kinderen en de leerkrachten problemen hebben met de dreigende uitzetting van uitgeprocedeerde asielzoekers, maar ook directies managers en besturen.

De integratie van de asielkinderen trok al een zware wissel op het onderwijs, zeggen de organisaties. Nu diezelfde kinderen worden weggestuurd, moeten de scholen de achterblijvende kinderen ook nog eens gaan uitleggen waarom hun klasgenootjes wegmoeten.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief