Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Nu ook varkens besmet met vogelpest

6 feb 04

Het vogelpestvirus is in Vietnam ook aangetroffen bij varkens. Dit heeft de FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties, bekendgemaakt na een inspectie van varkens in de buurt van Hanoi. De aanwezigheid van het virus bij varkens vergroot de kans dat de ziekte ook van mens op mens overdraagbaar wordt.

Het dodelijke H5N1-virus werd aangetroffen in de neusuitstrijkjes die bij de varkens waren afgenomen, meldt de FAO. Van Vietnamese zijde zijn geen mededelingen gedaan. Varkens kunnen dragers van het virus zijn zonder ziekteverschijnselen te vertonen. Dit maakt bestrijding ingewikkeld.

De wereldgezondheidsorganisatie WHO is bang dat de vogelpest miljoenen slachtoffers gaat eisen als het virus muteert en op mensen kan overslaan. Volgens experts zijn varkens de ideale 'mixer' voor vogel- en menselijke virussen.

Het immuunsysteem van varkens is vergelijkbaar met dat van mensen. Daarnaast lijden de zoogdieren aan veel ziekten die ook bij mensen voorkomen, zoals de 'gewone' griep. Dat virus kan muteren met het H5N1-virus, waarmee een menselijk subvirus wordt geboren.

Tot nu toe heeft de ziekte in Azië zeker achttien mensenlevens geëist. Vandaag nog kwam daar een nieuw slachtoffer bij: een 6-jarige Vietnamees meisje. Met dertien doden is Vietnam het zwaarst getroffen. Het virus heeft zich verspreid over tien Aziatische landen, waar zeker vijftig miljoen vogels zijn geslacht.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief