Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Marinier Eric O. niet terug naar Irak

6 feb 04

Sergeant-majoor der mariniers Eric O. keert niet meer terug naar Irak. Wel begint hij komende maandag weer te werken op de marinierskazerne in Doorn. Daar houdt hij zich beschikbaar voor verdere vragen die het Openbaar Ministerie in Arnhem nog zal willen stellen. Dat zei minister Kamp van Defensie donderdag in het televisieprogramma Twee Vandaag.

Het OM haalde Eric O. op oudjaarsdag naar Nederland terug op verdenking van moord, doodslag dan wel dood door schuld. Hij zou een Irakees hebben doodgeschoten op 27 december. Op last van de rechter-commissaris werd hij de week erna vrijgelaten, maar hij is nog steeds verdachte.

Eerder had de marinier te kennen gegeven dat hij zo snel mogelijk terug wilde naar Irak. Defensie had daar geen bezwaren tegen. Het OM in Arnhem "stelt het zeer op prijs" dat Eric O. in Nederland blijft. "Maar wat ons betreft is hij vrij om te gaan waar hij wil", aldus een woordvoerster. De woordvoerder van minister Kamp zegt dat de minister na contact met het OM heeft besloten Eric O. hier te laten.

Kamp sprak Eric O. donderdagmiddag persoonlijk. "Hij zou zelf morgen wel terug willen naar Irak. Ik ben al blij dat hij maandag weer in Doorn aan het werk gaat." De minister zei verder dat een team van de marechaussee dat onlangs naar Irak vertrok voor verder onderzoek, inmiddels is teruggekeerd. Kamp is niet op de hoogte gesteld van de bevindingen van dit team.

Kamp vertelde in Twee Vandaag verder dat de mariniers in As Samawah, de grootste stad van de 'Nederlandse' provincie Al Muthanna in het zuiden van Irak afgelopen weekend op zeven plekken twintig personen hebben aangehouden. Verder hebben zij wapens, munitie en geld in beslag genomen. De acties waren ondernomen na tips vanuit de lokale bevolking. Kamp kon niet zeggen of de arrestanten gewone criminelen zijn of potentiële terroristen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief