Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Brinkhorst: achterhoedegevecht in Kamer over EU-arbeiders

6 feb 04

De Tweede Kamer voert een "achterhoedegevecht" over het dichthouden van de grenzen voor arbeiders uit de tien EU-lidstaten die per 1 mei toetreden. Volgens minister Brinkhorst (Economische Zaken) regeert in het parlement de angst dat Nederland zal overstromen met arbeidskrachten uit onder meer Polen. "We moeten geen spoken oproepen", zei Brinkhorst donderdag in het Radio 1-journaal. "Nederland op slot is geen antwoord."

Vrijdag praat het kabinet over de impasse die is ontstaan, nu een Kamermeerderheid tegen het voorstel is om het komende jaar 22.000 werknemers uit nieuwe EU-landen zonder nadere voorwaarden in Nederland toe te laten.

Donderdag voorspelde Brinkhorst dat hij moeilijk te overtuigen zal zijn van het gelijk van de Kamer. Het voorstel van het kabinet was al een compromis om bewindslieden van CDA, VVD en D66 op een lijn te krijgen. Volgens de D66-minister kan de arbeidsmarkt de "structuurvernieuwing en grotere flexibiliteit" met de komst van nieuwe arbeiders goed gebruiken.

VVD-minister Zalm van Financiën zei in een reactie het met Brinkhorst eens te zijn dat het voorstel van het kabinet verstandiger is dan de motie die kan rekenen op een meerderheid in de Kamer. Die meerderheid wil een stringenter toelatingsbeleid dan het kabinet. Zalm noemde het voorstel van het kabinet evenwichtig en wilde niet vooruitlopen op het kabinetsberaad van vrijdag.

Volgens ingewijden was het donderdagavond nog niet duidelijk voor welke oplossing het kabinet vrijdag zal kiezen. Een mogelijkheid is om wel werknemers uit de nieuwe EU-landen toe te laten, maar dan te kiezen voor een fors lager aantal dan 22.000. De CDA-fractie zou naar verluidt tot zo'n compromis bereid zijn. Een andere optie is dat het kabinet kiest voor enkele weken uitstel om nieuwe varianten uit de dokteren. Met name de bewindslieden van VVD en CDA vinden dat de wens van een Kamermeerderheid voor een strenger toelatingsbeleid niet zonder meer genegeerd kan worden.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief