Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Democraat leidt Irak-commissie VS

6 feb 04

De Amerikaanse president Bush heeft de democratische oud-senator Chuck Robb benoemd als voorzitter van de Irak-commissie. Deze gaat onderzoeken hoe de Amerikaanse inlichtingendioensten te werk zijn gegaan bij het verzamelen van informatie over massavernietigingswapens in Irak. Robb wordt bijgestaan door de republikeinse rechter Laurence Silberman.

Ook de republikeinse senator John McCain uit Arizona zal plaatsnemen in de commissie. McCain heeft aangedrongen op het instellen van een onafhankelijke onderzoekscommissie. Dat deed hij nadat de Amerikaanse wapeninspecteur in Irak, David Kay, gezegd heeft dat de inlichtingendiensten voor de oorlog bijna volledig foute informatie over de aanwezigheid van massavernietigingswapens in Irak hebben gegeven.

Bush heeft zeven van de negen commissieleden benoemd. Naast Robb, Silberman en McCain gaat het om: L. Cutler, voormalig adviseur van het Witte Huis onder Carter en Clinton, P. M. Wald, federale rechter, C. Levin, directeur van de Yale-universiteit en W.O. Studeman, voormalig plaatsvervangend directeur van de CIA, nemen plaats in de commissie.

De wapeninspecteur Kay heeft ook geopperd dat de commissie moet onderzoeken of de informatie van de inlichtingendiensten door politieke leiders is gemanipuleerd. Senator McCain heeft gezegd dat hij niet in deze manipulatie-theorie gelooft.

Volgens Kay heeft de regering Bush de oorlog in Irak op basis van foutieve rapporten gerechtvaardigd. De minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell toonde voor de oorlog de VN-Veiligheidsraad bewijs van de aanwezigheid van deze wapens. Zo liet hij foto's zien van mobiele laboratoria waar chemische en biologische wapens geproduceerd zouden worden. Na de oorlog zijn er in Irak geen chemische, biologische of nucleaire wapens aangetroffen.

Critici twijfelen aan de onafhankelijkheid van de commissie, omdat deze door de regering zelf is benoemd. Bush wapende zich daar vast tegen door te zeggen dat hij niet alleen politieke vrienden heeft aangesteld. Ook wees hij erop dat de commissie een hele brede opdracht meekrijgt. Ook de inlichtingen over Iran en Noord-Korea zullen worden onderzocht.

De commissie zal de resultaten van het onderzoek in maart 2005 presenteren. Dat deze pas na de presidentsverkiezingen openbaar worden, wordt niet door iedereen gewaardeerd. De rechtvaardiging voor de oorlog in Irak zal een heet discussiepunt worden in de strijd om het Witte Huis. Dat de resultaten pas na de verkiezingen bekend worden zou gunstig kunnen zijn voor president Bush.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief