Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Prins Bernhard schrijft open brief

7 feb 04

Prins Bernhard (92) voelt zich doelwit van "vele, vaak gemene en ongefundeerde aantijgingen in publicaties en in de media". Dat schrijft hij in een open brief in De Volkskrant. Hij reageert eenmalig "om de reputatie van mijn ouders recht te doen" en "uit eigen eergevoel".

In de brief levert de prins kritiek op verscheidene publicisten, die volgens hem "beledigende onwaarheden" vertellen over hemzelf en zijn familie. Hij richt zich onder meer tot Tomas Ross, de auteur van het boek Omwille van de troon. De prins hekelt de verhalen over zijn buitenechtelijke kinderen, zijn oorlogsverleden en vooral de beschuldigingen aan het adres van zijn moeder. "De grenzen van fatsoen zijn ver overschreden", stelt de prins.

Bernhard heeft oud-RVD-directeur Hans van der Voet wetenschappelijk onderzoek laten doen naar de verhalen die over de prins en zijn familie de ronde deden en doen. Van der Voet kreeg inzage in het privé-archief van de prins op Paleis Soestdijk en het Koninklijk Huisarchief in Den Haag.

De voormalige directeur deed onderzoek naar vier onderwerpen: verhalen over het losbandig leven en de nazi-sympathieën van de moeder van Bernhard, de twee zonen die Bernhard in de oorlog zou hebben verwekt en die nu in Londen zouden wonen, de brief die de prins zou hebben geschreven aan Hitler over het landvoogdijschap over Nederland en de beschuldiging dat Bernhard de slag bij Arnhem zou hebben verraden.

Het rapport van Van der Voet, dat integraal op de website van de Volkskrant te lezen is, ondersteunt de brief van de prins.

In zijn brief gaat Bernhard niet in op het mogelijke bestaan van een Parijse dochter. "Ik heb kennisgenomen van alle publicaties over haar, maar juist in deze zaak verkeer ik niet in de positie om hierover iets te zeggen. En daarmee basta", aldus de prins in een toelichting.

In de brief verwijst de prins nog even naar de Greet Hofmans-affaire. Wat hem betreft, mag het geheime rapport over de kwestie, dat sinds 1956 honderd jaar gesloten ligt in het Koninklijk-Huisarchief, "morgen" openbaar worden. "Maar volgens afspraken kan dat niet."

Volgens zijn brief heeft Bernhard nooit kunnen reageren op publicaties met onwaarheden. "Immers, niet te reageren op verhalen met een onjuiste strekking gold algemeen voor premiers als wijs beleid." Hij zegt "er zo langzamerhand een complex van te hebben gekregen".

Prins Bernhard denkt niet dat hij met zijn brief alle onware verhalen de wereld uit helpt. "Ik verwacht het niet." "Ik vond het mijn plicht om iets te zeggen en daar ben ik zeer happy mee. Dat ik wellicht weer nieuwe reacties uitlok, interesseert mij eerlijk gezegd geen bal."

Premier Balkenende, die ministerieel verantwoordelijk is voor de uitspraken en activiteiten van de prins, wil geen inhoudelijk oordeel geven over de brief. Wel benadrukt hij dat de prins in de laatste fase van zijn leven er recht op heeft zijn verhaal te vertellen. Ook PvdA en D66 hebben geen moeite met de open brief.

Koningin Beatrix is volgens Bernhard op de hoogte van de brief. Zij zou alle begrip hebben voor zijn actie.

De auteur Tomas Ross zegt in een reactie dat hij bewijzen en bronnen heeft voor zijn beschuldigingen. De schrijver noemt de open brief van de prins "mosterd na de maaltijd". "Als de prins bezwaren tegen publicaties heeft, had hij eerder actie kunnen ondernemen en naar de rechter kunnen stappen", zei Ross vanmorgen in het Radio 1-journaal.

Ook publicist Jan Kikkert blijft bij zijn beweringen. Hij is niet onder de indruk van de ontkenning van de prins. Kikkert vindt het raar dat oud-RVD-baas nooit contact met hem heeft opgenomen. "Van hoor en wederhoor was geen sprake."

(Bron: nosnieuws.nl)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief