Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

John Kerry zet opmars voort

8 feb 04

Democraat John Kerry heeft bij de voorverkiezingen in de staten Washington en Michigan zijn voorsprong in de strijd om de Democratische kandidatuur voor het presidentschap verder uitgebouwd. Kerry liet zijn concurrenten in beide staten ver achter zich.

In Michigan kreeg de 60-jarige senator van Massachusetts zelfs meer dan de helft van de stemmen: 52 procent. Hij liet Howard Dean, die als tweede eindigde in die staat met slechts 17 procent van de stemmen, ver achter zich.

In de staat Washington, in het noordwesten van de VS, versloeg Kerry zijn concurrenten met een riante voorsprong van 49 procent. Dean werd ook in Washington tweede met 30 procent van de stemmen. De twee andere kandidaten die nog in de race zijn, John Edwards en Wesley Clark, waren in beide staten kansloos.

Van de voorverkiezingen die tot nog toe in 11 staten zijn gehouden, heeft Kerry er nu negen gewonnen. Daarmee maakt hij grote kans om de uitdager van president Bush te worden bij de verkiezingen in november.

Kerry voert nu campagne in Virginia en Tennessee, waar volgende week gestemd wordt. Clark en Edwards zijn daar volgens de peilingen verwikkeld in een nek-aan-nek race.

Volgens een opiniepeiling van het blad Newsweek zou Kerry president Bush verslaan als er op dit moment verkiezingen zouden zijn. Vijftig procent van de ondervraagden in de peiling zei voor Kerry te kiezen, tegen 45 procent voor Bush. Maar een andere enquête van Time/CNN wijst juist uit dat Bush op dit moment zou winnen, met 50 procent van de stemmen tegen 48 procent voor Kerry.

(Bron: nosnieuws.nl)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief