Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

VN-verkiezingsdelegatie aangekomen in Bagdad

7 feb 04

In Irak is een VN-delegatie aangekomen die moet onderzoeken of er verkiezingen kunnen worden gehouden voordat op 30 juni de macht weer overgaat in handen van de Irakezen. Secretaris-generaal van de VN Kofi Annan heeft de aankomst in Bagdad gemeld.

Annan toonde zich zeer blij dat het team nu kan beginnen met gesprekken met de verantwoordelijke Irakezen en de tijdelijke Amerikaanse autoriteiten. "Ik hoop dat het werk van deze delegatie de impasse doorbreekt in het politieke overgangsproces dat leidt naar de oprichting van een tijdelijke regering in Irak", aldus Annan in een verklaring.

De sjiitische meerderheid in Irak eist onmiddellijke verkiezingen. De belangrijkste sjiitische leider Al-Sistani heeft gedreigd met gewelddadige protesten als hij zijn zin niet krijgt.

De Amerikanen vinden het nog te vroeg om de Irakezen nu al naar de stembus te laten gaan, omdat het land nog niet veilig is. Volgens een akkoord dat op 15 november werd gesloten tussen de Amerikaanse coalitie en de Irakese regeringsraad, moet nog voor de zomer een tussentijds parlement worden verkozen via indirecte verkiezingen. Die wijst vervolgens de overgangsregering aan.

Vorige maand vroegen leiders van de Iraakse regeringsraad en de Amerikaanse coalitie tijdens een bijeenkomst in het VN-hoofdkwartier aan Annan de delegatie te sturen om te bemiddelen in het conflict. Sistani, die weigert rechtstreeks met de Amerikanen te praten, heeft toegezegd zich te zullen neerleggen bij het advies van de VN.

(Bron: nosnieuws.nl)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief