Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'VS werken aan plan voor democratie in Midden-Oosten'

9 feb 04

De Amerikaanse regering werkt aan een plan om meer democratie te brengen in het Midden-Oosten en het zuiden van Azië. Arabische en Zuid-Aziatische landen worden daarin opgeroepen tot politieke en economische hervormingen en meer aandacht voor mensenrechten. Dat heeft de krant Washington Post maandag gemeld.

Om de landen te laten meewerken, moeten westerse naties hulp en deskundigheid bieden. Daarover voeren Amerikaanse functionarissen al overleg. Volgens de krant presenteren de Amerikanen het plan in juni.

Een plan uit 1975, de Helsinki-akkoorden ondertekend door 35 landen, dat moest leiden tot meer democratie in de Sovjet-Unie en Oost-Europa ligt aan het Amerikaanse project ten grondslag. De VS willen voorkomen dat islamitische landen het plan krijgen opgelegd. "We gaan ze niet vertellen wat ze moeten doen, dat werkt niet. We kunnen wel zeggen dat we geluiden horen in de regio voor meer democratie en hervormingen, en wat we kunnen doen om ze daarbij te helpen'', aldus een regeringsfunctionaris.

(Bron: ANP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief