Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Hulp al-Qaeda gevraagd in Irak'

9 feb 04

Amerikaanse functionarissen zeggen over een brief te beschikken waarin de terreurgroep al-Qaeda wordt gevraagd onrust te zaaien in Irak. Het dagblad The New York Times heeft dat maandag gemeld. Volgens de brief zijn extremisten in Irak er tot nu toe niet in geslaagd steun onder de bevolking te krijgen om de Amerikanen te verjagen.

De brief is volgens de Amerikanen geschreven door Abu Musab al-Zarqawi, een Jordaniër die wordt verdacht van banden met al-Qaeda. De Verenigde Staten vermoeden dat Al-Zarqawi momenteel in Irak zit. Daarmee bewijst het schrijven dat er contacten bestaan tussen extremisten in Irak en de terreurgroep van Osama bin Laden, aldus de krant.

Volgens de brief is nu een aanval op de Iraakse sjiitische meerderheid noodzakelijk. Dat zal leiden tot een tegenaanval op de Arabische soennitische minderheid. Die zal zich dan vervolgens aansluiten bij de religieuze extremisten, staat volgens de krant in de brief beschreven.

Volgens een hoge functionaris van de Amerikaanse inlichtingendiensten is de brief gevonden bij een Amerikaanse inval op een huis in Bagdad waar al-Qaeda-aanhangers zouden verblijven. De Amerikaan stelde dat er nog meer bewijs is dat de terreurgroep sjiitische doelen in Irak wil aanvallen. Een verslaggever van de krant heeft Arabische en Britse vertalingen van de brief bekeken.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief