Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Verdonk loodst asielbeleid door Kamer

9 feb 04

Minister Verdonk heeft haar asielbeleid ongeschonden door de Tweede Kamer geloodst. In het Kamerdebat van vandaag kreeg ze van de regeringspartijen CDA, VVD en D66 op hoofdlijnen steun voor haar plannen.

Een Kamermeerderheid die vroeg om ruimhartig te onderzoeken of er meer dan 220 mensen op grond van hun schrijnende situatie mogen blijven, kwam ze tegemoet door te verklaren dat dat aantal altijd hoger kan uitvallen.

Bij de beoordeling van schrijnende gevallen zal in het bijzonder gelet worden op gezinnen met kinderen, beloofde Verdonk. Voor een extra toets door een aparte commissie, zoals bepleit door D66, voelt ze niets. De minister verwacht dat de eerste drieduizend uitgeprocedeerde asielzoekers al voor de zomer het land zullen verlaten.

Een PvdA-motie voor een ruimer algemeen pardon lijkt kansloos. De minister noemt in haar Terugkeernota een aantal van 26.000 vluchtelingen dat op termijn het land moet verlaten. PvdA, GroenLinks, SP en ChristenUnie stellen een aanzienlijk lager aantal voor, maar een Kamermeerderheid voelt daar niet voor.

Marijke Vos van GroenLinks en Klaas de Vries van de PvdA verweten de minister dat ze haar stelling dat van een ruimer algemeen pardon een aanzuigende werking uitgaat, niet met argumenten of bewijzen kon onderbouwen. Voor landen als Duitsland en Groot-Brittannië gaat dat ook niet op, betoogden Vos en De Vries.

Verdonk noemde het debat na afloop goed en positief. Ze toonde zich blij met de steun die ze van een meerderheid van de Tweede Kamer kreeg voor haar asielbeleid.

Demonstraties
Verdonk zei geraakt te zijn door het protest op de tribune. Daarin werd in een spandoek het terugkeerbeleid vergeleken met deportaties. "We hebben in Nederland zorgvuldige procedures. Dit kan niet vergeleken worden met joden die op de trein worden gezet naar de gaskamers", aldus Verdonk.

Na herhaalde waarschuwingen dat het niet is toegestaan vanaf de tribune blijken van goed- of afkeuring te laten horen, werd het debat zelfs voor enkele minuten geschorst. De demonstratie buiten van 2500 mensen, voorafgaand aan het debat, bestempelde de minister als een goed recht in de democratie dat mensen zich kunnen laten horen.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief