Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Bush zet zichzelf neer als 'oorlogspresident'

9 feb 04

President George Bush heeft zondag in een uitgebreid vraaggesprek voor de Amerikaanse televisie gezegd dat hij een "oorlogspresident" is die het land door moeilijke tijden kan loodsen. Bush' optreden in Meet the Press van NBC komt op het moment dat zijn populariteit onder de Amerikanen tanende is. Bush geeft zelden lange interviews.

"Ik neem beslissingen over ons buitenlands beleid met oorlog in mijn achterhoofd. Ik zou willen dat dat niet nodig is, maar dat is wel het geval. Het Amerikaanse volk moet weten dat ze een president heeft, die de wereld ziet zoals die is, een vol gevaren." Bush doelde daarmee op de strijd tegen het internationale terrorisme.

In het gesprek, dat was opgenomen in het Oval Office van het Witte Huis, noemde Bush de oorlog tegen Irak "noodzakelijk". De president ontkende dat hij Saddam Hoessein ooit een "directe bedreiging" heeft genoemd. Dat was de voormalige dictator, die sinds december vastzit, volgens Bush wel geworden als de Verenigde Staten niet hadden ingegrepen.

Dat er nog geen massavernietigingswapens in Irak zijn gevonden, de destijds aangevoerde reden om het land binnen te vallen, verontrust de Amerikaanse president niet. Volgens Bush gaat het erom dat Saddam "in staat was zulke wapens te maken".

Bush heeft vorige week ingestemd met een speciale commissie die de informatie gaat bekijken die de Amerikaanse veiligheidsdiensten over Iraakse massavernietigingswapens leverden. Volgens Bush is het belangrijk dat de commissie "niet overhaast" te werk gaat en daarom waarschijnlijk pas volgend jaar verslag uitbrengt. Critici zeggen dat Bush zo wil voorkomen dat het onderzoek een onderwerp wordt bij de presidentsverkiezingen in november.

De belangrijkste kanshebber om namens de Democraten presidentskandidaat te worden, John Kerry, noemde Bush' stellingname "ver verwijderd van de boodschap die de president en zijn regering in 2002 uitdroegen". "Toen zei de president herhaaldelijk tegen het Amerikaanse volk dat Saddam Hoessein chemische wapens bezat. Op die basis heeft hij Amerikaanse zonen en dochters de oorlog ingestuurd."

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief